Weekend la Gyula

Revin cu noi detalii despre Gyula...Am fost weekendul trecut, asa ca va pot spune din proprie experienta cum a fost si sa va dau informatii utile.


In primul rand distanta de granita (Varsand) este mica...De fapt trecand granita intri direct in Gyula. Diferenta ca de la cer la pamant. Oamenii astia ne pot da lectii la orice ora. In primul rand cu drumurile, iar daca ar fi sa le enumeram pe restu nu ne-ar ajunge degetele de la maini. Gyula este un orasel micut, foarte linistit, aglomeratie nu prea exista (oamenii prefera bicicleta in loc de masina).
Strandul este aproape de centru (oricum nimic nu e departe in Gyula), deci cam de oriunde ati fi cazati puteti merge pe jos. Este un complex cu mai multe bazine, acoperite sau in aer liber, cu apa calda, apa termala si probabil vara si cu apa rece. Intrarea este 1350 forinti (100 huf = 1,45 ron), iar pentru studenti se face reducere de 250 forinti daca aveti carnet sau card euro 26 (merge si cu legitimatie de transport ;)). Intrarea asta presupune acces la toate bazinele mai putin la Wellness Center, jacuzzi, masaje sau tratamente medicale. Jacuzzi este 1450 forinti de persoana pentru 45 de minute, dar nu prea merita pentru ca la Wellness este un bazin cu tot felul de masaje unde stai cat vrei si te costa 1000 de forinti. Pentru a putea iesi si reveni la Wellness ti se pune o bratara pe mana asa ca se poate intra si iesi de cate ori vrei. Tot la Wellness este si sauna (umeda sau uscata) care intra in pretul de 1000 forinti.

Pentru mai multe detalii despre strandul de la Gyula intrati pe site-ul lor http://www.varfurdo.hu/koszonto_en.html
In strand aveti posibilitatea sa mancati (ieftin, bun si mult). De exemplu o piept de pui cu cartofi, 1050 forinti, cascaval pane cu garnitura 950 forinti, salata 250-300 forinti. Daca tot ajungeti la Gyula trebuie neaparat sa incercati gulas si clatitele cu branza si sodou de vanilie. Tot in interiorul strandului sunt magazine cu articole de plaja, suveniruri etc.
Cazarea nu este o problema. Sunt ceva hoteluri, nu stiu sa va dau detalii, dar nu cred ca s-ar merita sa stati la hotel. Sunt oameni care au apartamente sau case de inchiriat. Va recomand Bastya Apartaments. Este o casa cu gradina. Are 3 camere, 3 bai, un living si o bucatarie. E complet utilata, are inclusiv masina de spalat haine. Curtea este mare, cu piscina, balansoar, foisor, gratar, barbeque, si posibilitatea de a parca masinile. Toata casa (in total 9 locuri) costa 25000 de forinti pe noapte, echivalentul a 100 de euro. Un avantaj la proprietarii casei este ca vorbesc romaneste, ceea ce e extraordinar pentru ca in Ungaria daca nu stii ungureste cam mori cu limba in gura, ca nu stiu o boaba engleza.


Sunt supermarketuri (Lidl, Profi, Coop) asa ca va puteti face cumparaturi de acolo. Preturile sunt putin mai bune ca la noi, dar nu la toate.
Cam asta despre Gyula. Un weekend frumos, relaxant si o parere foarte buna...

Starea partiilor

Cei de la Jurnalul National dau vesti bune schiorilor...Se mai poate schia si inca foarte bine in multe locuri din tara...

"La începutul săptămânii, nin­sorile au cuprins toată ţa­ra. În unele locuri, vremea a fost ca în miez de iar­nă. Pe Valea Jiului, la Straja şi în Parîng, pe pârtii a apărut un strat proaspăt de zăpadă care ajun­ge în unele locuri şi la o ju­mă­tate de metru. La Semenic şi Mun­tele Mic, spun oamenii locului, aceasta este perioada anului în care cad cele mai mari ninsori. Chiar şi pe Valea Prahovei a nins, astfel că sezonul de schi se prelun­geşte cu încă o lună, cel puţin. Ari­­eşeniul nu s-a plâns niciodată de zăpadă, la fel cum se întâmplă şi cu Cavnicul. La Băile Harghita a nins fără încetare până ieri di­mi­neaţă, iar stratul de zăpadă de­pă­şeş­te lejer grosimea de un metru şi jumătate. În acest moment, sta­ţiunea aflată în apropiere de Miercurea Ciuc oferă cele mai bune con­diţii pentru practicarea sporturilor de iarnă atât pentru turişti, dar mai ales pentru sportivi."

Domeniul Roata - Cavnic

Mai inainte m-am uitat pe webcam si se schiaza foarte bine la Cavnic. Se vede ca a nins destul de mult in ultimele zile, pentru ca si brazii au zapada pe ei. Deci va puteti petrece linistiti weekenu ce vine la Cavnic. Si ca sa va faceti o idee de cum este una din partiile din Cavnic, niste tipi au facut un filmuletz cu Partia Albastra de pe domeniul Roata.

Weekend pe Valea Prahovei

Zilele trecute a nins pe Valea Prahovei, iar stratul de zapada masoara 40 cm, numai bun pentru ski. Se pare ca sezonul de ski se prelungeste pana prin aprilie, iar la cum e vremea acum, n-ar fi exclus ca de Paste sa schiem...Asa ca echipati-va de ski pentru ca sunteti asteptati pe partiile din Valea Dorului cu vin fiert si pomana porcului.

Top 10 plaje din lume

Conform site-ului britanic tripadvisor.com cele mai frumoase 10 plaje din lume sunt:
1. Tulum, Yucatan Peninsula, Mexico
2. Maui, Hawaii, United States
3. Palm/Eagle Beach, Aruba, Caribbean
4. Turks and Caicos, Caribbean, North America
5. Destin, Florida, United States
6. Bora Bora, Society Islands, French Polynesia
7. Mykonos, Cyclades, Greece
8. St. John, U.S. Virgin Islands, Caribbean
9. Boracay, Visayas, Philippines
10.Laguna Beach, Orange County, California

Iata cateva idei de vacanta pentru ca vine vara..

Muntele Mic

Chiar daca pe la noi miroase mai tare a primavara si lumea, inclusiv eu, se gandeste unde sa puna schiurile sau placa prin casa in asa fel incat sa nu incurce, iata ca pe la noi prin tara inca se mai poate schia in conditii bune. Eu refuz sa ma gandesc la Valea Prahovei atunci cand ma gandesc la ski, asa ca am sa ma refer la alte statiuni.
Una dintre ele, pe care am vizitat-o prima data anul trecut m-a lasat placut surprins! Pana atunci nici nu mi-a dat prin cap ca pe-aici pe-aproape de "torida" Timisoara poate sa fie un loc atat de frumos. Este vorba de Muntele Mic, din judetul Caras Severin, situat la 20 de km distanta de Caransebes, deci cam 120 km de Timisoara. Natura te pacaleste, caci pana ajungi la telescaun, si chiar si o buna parte din calatoria cu acesta, zapada poate cu desavarsire sa lipseasca ( cum am patit chiar eu ) si sa te sperii ca ai mers pana acolo degeaba avand in vedere ca in oras sunt 16 grade Celsius! Dupa vreo 20 de minute de urcat, incep sa apara palcuri de zapada, care incet incet se transforma intr-un strat uniform si tot mai consistent! Simti asa cum creste inima in tine! Cand ajungi aproape de varf ( pe la 1500 m ), iesi din padure si in fata ta se deschide un imens platou montan acoperit de aproape un (1) metru de zapada, iar in partea dreapta strajuieste falnic Varful Tarcu. Viscoleste destul de tare pe alocuri, dar nimic nu mai conteaza cand vezi imensitatea aia de platou, pe unde poti sa te dai in voie si "on" si "off course" pe unde te taie capul! Ratracul isi face treaba, nimic de comentat, 3 lei o urcare cu posibilitatea de a iesi mai ieftin daca iti cumperi mai multe bilete sau cartela cu mai multe puncte, cozi decente, ce sa mai, ai liber la ditractie!
Partea frumoasa e ca statiunea poate evolua, este loc destul pentru si mai multe partii, si exista si un proiect in sensul asta!
Va recomand tuturor schiorilor, cei de agrement, dar si cei mai "pro", cu caldura, macar sa incercati statiunea Muntele Mic! Mie unul mi-a placut!

Turismul de frumusete

Ce idei mai au si agentiile astea de turism...Zilele astea la Berlin se desfasoara un targ de turism, iar agentiile noastre s-au gandit sa vina cu ceva pachete speciale pentru turistii straini. Si doar de ce sa ne exploatam noi frumusetile tarii, peisaje, etc, mai bine ne exploatam indemanarea medicilor esteticieni. Pachetele astea contin pe langa cazare intr-un hotel cu multe stele si un pachet de injectii cu botox pentru marirea buzelor, corectarea ridurilor sau chiar interventii chirurgicale de marire a sanilor sau mai stiu eu ce isi doreste turistul. Si toata "distractia" asta poate sa coste de la 1200 euro pana la peste 3000 de euro. Daca stau sa ma gandesc bine, de ce ar veni turistii straini sa-si faca operatii estetice in vacante in Romania? Singurul motiv ar fi poate pretul, asta in cazul in care la noi sunt mai ieftine...

Strandul de la Gyula

De multa vreme am auzit doar lucruri bune despre strandul de la Gyula din Ungaria. Este cam la 5-6 km de granita (Varsand) si este format din 19 bazine, acoperite sau in aer liber. Intrarea este ieftina, din cate am inteles in jur de 18 lei si puteti gasi cazare in zona la preturi foarte mici. Niste prieteni au fost weekend-ul trecut si le-a placut foarte mult. Mai jos sunt cateva poze, ca sa va faceti o idee...