Geoagiu-Bai, judetul Hunedoara


Geoagiu-Bai este o statiune balneoclimaterica din judetul Hunedoara, aflata la 48 km de Deva. Pe langa strandurile din cadrul Complexului Baile Daco-Romane, de curand s-a deschis si un centru Wellness-Spa foarte modern in cadrul Complexului Hotelier Germisara. Centrul Spa este de genul celui de la Gyula, cu bazine cu hidrojet pentru masaj. Exista doua bazine, dintre care unul este cu apa termala pentru tratament, sauna, masaj si diverse tratamente pentru diferite afectiuni.


Excursii optionale din Insula KRK

Cum va promiteam intr-un post anterior, am sa descriu putin cam ce excursii optionale puteti face in cazul in care ajungeti in Croatia, in insula Krk. Agentia croata cu care am fost si noi intr-o excursie optionala, ne-a pus la dispozitie mai multe excursii optionale pentru care puteam opta:
- Venetia- fiind la granita cu Italia, excursia la Venetia a devenit un fel de obisnuinta pentru cei care merg in Croatia. Este o excursie de o zi, iar drumul este parcurs cu autocarul dar si cu vaporul. Plecarea se face la ora 3 dimineata. In Venetia se viziteaza piata San Marco, canalele, podurile, cam toate punctele importante. Pentru aceasta excursie aveti nevoie de acte (buletin sau pasaport) pentru trecerea frontierei.
- Parcul National Plitvice - este considerat unul dintre cele mai frumoase fenomene din lume, rezervatie naturala in patrimoniul Unesco. Excursia incepe la ora 7 dimineata. Se parcurge un drum de aproximativ 4 ore (din Baska, mai putin din restul statiunilor). Vizita la parc dureaza tot aproximativ 4 ore, in care veti parcurge o portiune, cea centrala, pe jos, cu vaporasul sau cu trenuletul, biletul acestora fiind inclus in pret, care este aproximativ 48 euro. Pentru Plitivce voi dedica un post special, cu poze si detalii.
- Parcul National Brijuni - Brijuni este un arhipelag ce contine 14 insule si insulite, faimoase si pentru descoperirile arheologice. In excursie se va vizita insula Veli Brijun, cea mai mare a arhipelagului. Intr-o calatorie de 4 ore cu trenuletul se ajunge si in parcul safari, unde o varietate de animale exotice traiesc.
- Pestera Postojna - este una dintre cele mai cunoscute si mari pesteri din Europa, avand o lungime de 22 km. Timpul petrecut in pestera este de aproximativ o ora si jumatate, in care se viziteaza o parte a acesteia, pe jos sau cu trenuletul. Pestera fiind in Slovenia, sunt necesare de asemenea acte pentru trecerea frontierei.
- Turul Istriei - cea mai mare peninsula a Croatiei. Excursia contine vizita in orasele Pula, Rovinj si Porec, trei destinatii turistice foarte cautate. Pranzul traditional este inclus in pret.
- Turul insulei Krk - cea mai mare insula din marea Adriatica ce se uneste cu continentul printr-un pod. Vizita incepe in Punat, unde se va lua vaporul cu care se va face turul insulei. Se va vizita insulita Kosljun, orasul Krk si oraselul Vrbnik, unde se va degusta vin intr-o pivnita autentica.

In cazul in care ati ajuns in Baska si doriti sa mergeti intr-o croaziera, exista doua vapoare cu care se face turul insulei Rab, aflata in partea de sud a insulei Krk. Aceasta excursie nu este oferita de vreo agentie de turism. Pe faleza exista numeroase puncte de unde se pot procura biletele. Croaziera incepe la 9 dimineata, cu un mic-dejun pe vas (sandwich). Se pleaca din Baska catre insula Rab, cu prima oprire orasul Rab, care este absolul superb. Cetati si turnuri vechi, in contrast cu miile de ambarcatiuni care mai de care din port. Aici se viziteaza orasul cu un ghid, iar mai apoi se ia pranzul la un restaurant (inclus in pret). Pranzul este de fapt un bufet suedez, cu tot felul de specialitati, de la fructe de mare, peste la tot felul de prajituri. Apoi se urca din nou pe vapor pana la urmatorul popas, fiordul Zavratnica. Practic aici, se intra cu vaporul intr-o portiune inconjurata de munte, unde marea si-a facut loc. Un peisaj impresionant, care pentru un moment te face sa te gandesti daca apa in care faci baie este marea sau un lac de munte. Aici se poate vedea si un vas de lupta scufundat. Dupa cateva ore petrecute la plaja si la baie in fiordul Zavratnica, se pleaca din nou cu vaporul, catre destinatia finala, Baska.

Asigurari medicale la iesirea din tara

Daca tot am vorbit intr-un post anterior despre acte necesare la iesirea din tara, am sa spun 2 cuvinte despre asigurarile medicale, care se regasesc intre acestea.
Daca aveti de gand sa calatoriti in UE, atunci, in mod teoretic ( si logic de asemenea ) nu aveti nevoie de asigurare medicala, si nici de prostia aia eliberata de CAS pentru 2 lei. Doar suntem cetateni europeni nu? Vezi de treaba, orice agentie de turism de bun simt iti va recomanda sa iti faci o asigurare medicala privata, la o companie care se ocupa cu asa ceva. Eu am ales, la instructiunile unei prietene care are agentie de turism, BT Asigurari. Probleme nu am avut asa ca nu pot sa imi fac o impresie personala, pot doar sa presupun ca amicii in cunostiinta de cauza te sfatuiesc corect.
Daca circuli in afara spatiului UE, atunci este obligatoriu sa ai asigurare medicala privata! Scurt si la obiect!
Evident ca de cate ori am fost plecati, nu ne-a intrebat nimeni de ele, dar daca se intampla ceva nasol si nu ai, atunci iti va parea rau de tot!
Pe post de scurte completari: in drumul nostru spre vacanta in Croatia singurele chestii pe care a trebuit sa le prezentam au fost pasapoartele si cartea verde, si parca sarbii s-au uitat si la talon, daca tot li l-am intins, ca eu tin cartea verde langa el...

Croatia - Insula Krk - Baska

Dupa atata bataie de cap cu masina, rute si cazare, a venit si ziua cea mare a plecarii in Croatia. Plecarea la 5 dimineata din Timisoara. Inarmati cu GPS-uri si harti am pornit pe ruta Timisoara-Stamora-Moravita-Belgrad-Zagreb-Insula Krk (Baska).

Distanta pana la iesirea din tara este scurta, aproximativ 60 km. Aveam ceva emotii pentru traseul pe la sarbi, pentru ca multa lume spune ca ar fi nesigur. Fals!! Nu e nici o problema sa mergi prin Serbia cu masina, chiar e o placere avand in vedere ce drumuri si ce autostrada au. Pana la Pancevo este drum normal cu 2 benzi, dar ireprosabil. Gropile practic sunt inexistente. De la Pancevo incepe un drum pe 4 benzi pana la Belgrad, dupa care se intra pe autostrada pana la intrarea in Croatia. Belgradul se traverseaza foarte usor, nu e deloc aglomerat (ce-i drept era sambata) pentru ca au toate, dar absolut toate semafoarele sincronizate. In mometul in care esti pe verde, mergi doar pe verde.
La iesirea din Belgrad se intra pe autostrada si de aici incolo lucrurile devin foarte simple, pentru ca se continua pe autostrada pana aproape de destinatie. Autostrazile se platesc si nu e nevoie de moneda locala, pentru ca se pot plati si in euro. La fel si benzina. Ce-i drept am facut plinul si la dus si la intors doar la croati, care au fost fair la paritatea kuna-euro. Un plin de vreo 40 si ceva de litri ne-a costat in jur de 50 de euro. Autostrada am platit-o diferit la dus fata de intors, n-as putea spune de ce - Serbia 7 euro dus, 8 euro intors, Croatia- prima portiune de la granita la Zagreb 20 euro dus, 15 euro intors, iar a doua portiune de la Zagreb pana inainte de podul care uneste continentul de insula la dus 7 euro, iar la intors 8 euro. La Zagreb doar se trece pe langa oras, deci nu sunt probleme cu aglomeratia. Cum am spus autostrada tine pana aproape de trecerea podului catre insula Krk (4.75 euro trecerea pe pod), de unde incepe o portiune de serpentine de iti taie rasuflarea cand te uiti in jos, mai ales ca au omis sa puna parapeti la sosea.
La vama nu am stat aproape deloc, iar faptul ca eram romani se pare ca a fost un avantaj, pentru ca de multe ori se uitau doar la numarul de la masina si ne faceau semn sa trecem. De acte pentru care ne-am stresat inainte de placare nu ne-a intrebat nimeni.
In 10 ore jumatate la dus si ceva mai putin la intors am parcurs distanta de aproximativ 750 km dintre Timisoara si oraselul Baska de pe insula Krk.
Insula se afla in partea de nord-vest a Croatiei, iar oraselul Baska in partea de sud a insulei.
Ajunsi acolo singura noastra grija era daca rezervarea facuta pe net la o agentie slovaca exista. Nici o problema. In 20 de minute eram deja cu bagajele in vila. Vila Stefanic Libera este o casa particulara a unei doamne (cam asa se practica turismul acolo, oamenii isi inchiriaza casele), care si locuieste in ea, dar cu care n-am avut aproape nici o tangenta. Ne-a dat cheile de la cele trei apartamente si cam atat. Fiecare dintre cele trei apartamente din vila aveau baie si bucatarie, erau foarte curate, cu mobilier nou, totul arata mult mai bine decat ne-am fi asteptat. Iar pretul foarte bun, 145 euro de persoana pentru cele 7 nopti.
Au urmat 7 zile de plaja, soare, excursii etc. Plaja este cu pietre cam ca peste tot in Croatia, care sunt putin deranjante la mers daca esti descult, dar se pot cumpara acei pantofi speciali pentru apa, care costa cam 15-20 ron. Asa ca am facut baie incaltati :D. Marea foarte linistita, aproape ca un lac si foarte limpede.


Un amanunt de care am fost avertizati inca de cand am plecat de aici: Croatia este o tara destul de scumpa, si asta nu doar in restaurante ci si in supermarketuri. O masa la restaurant pentru o persoana ajunge cam in jur de 50 ron, un fel de mancare si o apa sau o bere. Dar daca mergem in concediu, nu stam sa socotim fiecare leut. In schimb portiile sunt uriase si foarte bune. Fiind la granita cu Italia se mananca in orice restaurant spaghete si pizza. La cateva dintre restaurante, dupa mancare primeam din partea casei "grapa" (nu stiu cum se scrie), un fel de tuica, palinca de-a noastra.
Oamenii sunt foarte primitori si prietenosi, vorbesc destul de bine germana si italiana si o rup si pe engleza dar mai greu. Romanii sunt o specie rara pe acolo, sau cel putin au fost pana acum. Dupa cum ne spuneau, incep sa vina din ce in ce mai multi. Nemti si italieni sunt din plin pe acolo.
Pentru ca in tara nu am putut schimba bani in moneda lor (kuna), am mers la noi cu euro pe care i-am schimbat acolo. 1euro~7.1 kuna.
Despre excursii si cu mai multe poze revin intr-un post viitor.

Acte necesare pentru iesirea din tara cu masina personala

Am ajuns la concluzia ca plecarea in vacanta in strainatate cu masina personala iti da ceva batai de cap. Nu este asa de simplu ca atunci cand mergi la o agentie si platesti o excursie cu transport inclus si singura grija care iti mai ramane e sa-ti faci o asigurare medicala si bagajele. Vineri plecam in Croatia cu trei masini si pe ultima suta de metri ne-am dat seama ca avem nevoie de mai multe chestii de cat credeam. In primul rand, pentru ca doua dintre masini sunt pe numele parintilor (care nu ne vor insoti), am aflat ca ne trebuie un contract decomodat sau un fel de procura autentificata la notar prin care suntem imputerniciti sa scoatem masina din tara. Oricum si chestia asta e putin ambigua, avand in vedere ca am sunat la politia de frontiera care ne-a instiintat ca daca proprietarul masinii este ruda de gradul 1 cu cel care o scoate din tara nu ar mai fi nevoie. Deci? Pentru siguranta dam cu subsemnatul la notar.
Vazand ca ne trebuie mai multe acte decat credeam, am vrut sa ne asiguram citind pe site-ul MAE sfaturi pentru calatorie. Acolo alta chestie - pentru Croatia ni se recomanda Permis de conducere international. Asta ce o mai fi? Dupa investigatii am aflat ca se elibereaza de ACR in schimbul unei sume si de fapt este traducerea permisului de conducere in 5 limbi de circulatie internationala. Sa ne mai scuteasca...
O alta problema la care n-am gasit raspuns este daca trebuie cartea de identitate a masinii (nu talonul)...
Si noi care credeam ca ne ajung:
-pasapoarte
-buletine
-permis de conducere
-carte verde(RCA)
-talon
-asigurari medicale
Am uitat ceva?
Sper ca maine sa nu mai alfu ca ne mai trebuie ceva. Oricum n-am gasit nici pe site-ul MAE, nici pe cel al Politiei de Frontiera o lista completa cu actele necesare, sau poate n-am cautat destul. Cat despre imputernicirea aceea n-am gasit nimic oficial. Noroc cu forumurile si cu oamenii umblati care binevoiesc sa lamureasca "incepatorii" ca noi.

O iesire la Valiug

Canicula, oboseala dupa licenta, weekend, toate ingredientele pentru o iesire la munte cu gasca. Destinatia aleasa - Valiug, o comuna statiune din judetul Caras-Severin din drumul ce leaga Resita de Semenic, cam la 120 km de Timisoara. Cum am iesit din Resita, datele au inceput sa se schimbe. Aer din ce in ce mai curat, temperatura incepea sa scada, umbra si verdeata cat cuprinde. Nu stiu cum este in timpul saptamanii Valiugul, dar in weekend se populeaza puternic. Atractia cea mai mare este lacul presarat de pontoane unde se poate face plaja si baie si se pot inchiria barci sau hidrobiciclete. Peisajul este superb, iar apa e numai buna sa te racoresti. Pentru cei care nu stiu sa inoate este putin mai rau, pentru ca lacul este foarte adanc si sunt putine portiunile si pe distanta mica unde poti atinge fundul. Cum spuneam in weekend este plin si e cam complicat sa gasesti un loc pe unul dintre pontoane, pentru ca toate sezlongurile sunt rezervate, unele chiar si din timpul saptamanii. Dar nici o problema, daca nu sunteti asa de pretentiosi, va puteti pune prosopul si in zonele neamenajate pe malul lacului.
Cateva poze ca sa va faceti o idee....




Cea mai buna ruta pentru Croatia

Saptamana viitoare mergem in concediu in Croatia, asa cum am trambitat deja. Am facut toate aranjamentele pe net, cu o agentie din Slovacia, si totul pare sa fie in regula!
Problema care a ramas de stabilit, e ruta pana acolo! Ca sa fim siguri ca nu ne pierdem pe te miri unde, ne-am cumparat GPS, da' el saracul nu poate sa ne spuna si prin ce tara sa o luam! Ne-am uitat putin si pe viamichelin, dar tot nu ne-am prea lamurit! Optiunile sunt doua mari si clare!
Ori mergi prin Serbia cu un mic sentiment de nesiguranta care nu stiu exact de ce ma trece, in fond si la urma urmei ( ce-am mai ajuns si noi romanii :), sa ne temem sa umblam pe la altii cand acum cativa ani exact asa era perceputa si Romania... ) .
A doua optiune e prin Ungaria, pe la Szeged - Pecs, si intri direct in Croatia, dar faci o ora in plus sau ceva de genu'.
Autostrazi si la unii si la altii, numai noi nu avem!
Oare ce sa facem? Cred totusi ca vom merge pe la prietenii nostri sarbi, doar n-o fi foc!