Idei de Revelion

Poate credeti ca e prea repede sa te gandesti de acum, din august, la Revelion! Ia incercati sa sunati pe la cabanele de la munte sa vedeti care e situatia ;). Sa va dau acum si doua idei care imi vin asa repede in minte:

- Cavnic - jud. Maramures
- Arieseni - jud. Alba, Muntii Apuseni

Oferte de cazare pentru Cavnic sau Arieseni sunt cu nemiluita, trebuie doar sa cautati pe net.

Weekend la Budapesta

Cum va informam cu un post inainte, am petrecut sfarsitul de saptamana la Budapesta. Absolut superb! O capitala care merita vizitata din toate punctele de vedere, in primul rand pentru ca ai ce vizita si in al doilea rand pentru ca ei stiu cu adevarat sa faca turism si sa te atraga prin orice mijloc.
Distanta de la Timisoara pana la Budapesta este de aproximativ 300km pe ruta Timisoara-Cenad-Szeged-Budapesta, din care 174 km se fac pe autostrada M5 (Szeged-Budapesta). Pentru a putea circula pe autostrada este nevoie de vigneta (Matrica), care se cumpara la intrarea in tara sau la benzinarii si costa 9 euro pe 4 zile.
Pentru a circula cu masina in Budapesta este nevoie de GPS pentru ca e destul de aglomerat (si ma refer la weekend) si incurcat. Cateva reguli importante pentru soferi care le-am primit si noi de la un locuitor este ca in Budapesta in nici o intersectie mare nu se poate face stanga, ca au introdus amenzi foarte mari pentru viteza si ca se aplica intotdeauna prioritatea de dreapta pentru ca nu exista drum principal si drum secundar, cu exceptie bulevardele principale unde exista semne de circulatie. Cea mai buna solutie e sa lasi masina intr-o parcare (sambata si duminica nu se platesc) si sa iei metroul. In Budapesta exista 3 linii de metrou (M1, M2, M3), o linie in constructie(M4) si una in proiect(M5) si o gramada de mijloace de transpot in comun. Pretul unei calatorii este 270 forinti, iar daca circulati mult cu mijloacele de transport se pot cumpara abonamente de o zi, valabile pe orice mijloc de transport si care costa 1550 forinti. Este foarte folositor sa cereti cand va procurati biletele sau abonamentele o harta a metroului.
Inarmati cu abonamente si cu harta in mana am pornit sa vizitam Budapesta. Primul punct a fost Gellert de unde se poate vedea o panorama superba a intregului oras.
De pe Gellert am traversat podul Elisabeta si am pornit pe malul Dunarii pana la Parlament.
La tot pasul cafenele, unde de altfel fac o cafea foarte buna ;). Tot aici pe malul Dunarii sunt si cele mai renumite hoteluri de lux care evident iti ofera vedere la Dunare. Intre podul Elisabeta si Parlament se afla podul cu lanturi care acum era inchis circulatiei masinilor si era ticsit de tarabe cu suveniruri si terase cu mancare, asta poate pentru ca in 20 august ei sarbatoresc ziua nationala.
Pe langa plimbarea de la Gellert pana la Parlament de unde se pot vedea principalele poduri peste Dunare dar si Castelul Buda, Bastionul, tunelul ce leaga Buda de Pesta sau funicularul, am vizitat piata Sfantul Stefan si Basilica Sfantul Stefan, Piata Eroilor (Hosok ter).
La tot pasul in oras exista autobuze double-decker special concepute pentru a oferi un sightseeing tour al orasului timp de cateva ore cu ghid tradus in 16 limbi, tur ce costa 4000 de forinti. La fel exista posibilitatea de croaziere pe Dunare, fie pana la insula Margareta, fie un tur de o ora.
Pentru cumparaturi si mancare se poate merge la unul dintre mall-urile din centru - West End - imens si unde statia de metrou (Nyugatti) este exact la intrarea in mall de la subsol. Fiind sezonul reducerilor ne-am cascat si noi putin prin magazine, dar cum nu asta era scopul vizitei la Budapesta, plimbarea prin magazine nu a durat prea mult. Preturi la fel ca si la noi. In schimb am mancat la mall. Exista o varietate mare de restaurante, de la chinezesc pana la McDonald's, iar mancarea este foarte ieftina. Si pot sa va zic ca am gasit inclusiv sarmale si galuste cu prune.
Doua zile sunt putine pentru cate iti ofera Budapesta, dar suficiente ca sa ti se deschida apetitul si sa vrei sa te intorci. Am sa revin cu mai multe poze....

Cazare Budapesta

Ne-am hotarat sa petrecem sfarsitul de saptamana la Budapesta. Am auzit din toate partile ca e una dintre cele mai frumoase capitale europene. Primul lucru care ne-a venit in minte a fost sa ne cautam cazare. Am gasit un site cu toate hotelurile de toate categoriile, hosteluri, apartamente sau pensiuni. Preturile sunt mai mult decat acceptabile, astfel ca la un hotel de 2 stele sau hostel in centru platesti in jur de 20 euro de persoana/noapte. Problema este ca pentru rezervare ti se cer detalii despre un credit card. Ceea ce mi se pare ciudat e ca ti se spune ca nu se vor retrage bani de pe card decat in momentul in care ai ajuns la hotel, hotstel etc sau in caz de NO SHOWN, adica daca nu mai mergi. Eu sunt tare curioasa cum se poate face un tranfer de bani de pe cardul meu in lipsa mea? hmmm.....Pentru a ne feri de complicatii, cu toata rusinea am acceptat invitatia unor prieteni de familie de a sta la ei.
Mai jos adresa site-ului in cazul in care vreti sa va rezervati cazare la Budapesta....

Cazare Budapesta

Cumparaturi la Szeged

Sambata am pornit spre Szeged cu gandul sa facem ceva cumparaturi si sa vedem orasul. De la Timisoara se parcurg 115km pe ruta Timisoara-Sannicolau Mare-Cenad-Szeged. Cu ajutorul Ioanei (vocea de pe GPS) am ajuns in centru. Un centru foarte frumos, linistit, plin de terase si de oameni. Dupa o prajitura delicioasa, am pornit spre cumparaturi. In centru sunt cateva magazine si magazinul central al orasului, care de altfel arata foarte comunist. Cum am plecat informati de acasa, am mers la mall si la Tesco. In mall-ul rezonabil ca dimensiuni, am gasit magazine multe ca si la noi: Leonardo, Terranova, Aboriginal, Hervis, iar preturile nu foarte diferite. Intr-adevar mai gaseai si chilipiruri, dar mai nou cum si ai nostrii au inteles ce inseamna reduceri, nu ne-au dat pe spate. Cat despre Tesco si romanii care merg disperati in Ungaria la cumparaturi m-am lamurit....Nu se merita!!!
Cateva poze....