Sarra Vank, Arieseni

Daca nu stiati, in acest moment, in Muntii Apuseni sunt cele mai bune conditii de schi din tara. Am fost acolo in data de 21 Decembrie, la o mica partida de schi, si pot sa va spun cu mana pe inima ca zapada avea jumatate de metru, iar cand am plecat ningea ca-n povesti. Vestea si mai buna e ca intre timp a nins si mai mult, asa ca trageti singuri concluziile pozitive!

Pentru cei care nu stiu, partia este accesibila direct de pe drumul national si dispune de parcare, care costa 10 RON pe zi. Alternativa ar fi sa iti lasi masina parcata de o parte sau de alta a drumului... eu am preferat varianta cu banii, macar teoretic e mai sigura. Vestea buna este ca de cand s-a dat in functiune teleski-ul mic si partia de incepatori, teleski-ul, si chiar si partia cea mare s-au degajat considerabil! La capitolul probleme mentionez ca desi exista doua ratracuri, ele sunt plimbate in dorul lelii pe partie si nu au nici un efect, asa ca te cam dai printre talazuri! Ar fi mai bine daca seara ar nivela calumea ...

Un alt aspect important este ca drumurile de acces in statiune sunt curatate si date cu nisip si sare! Puteti deci urca fara probleme! Evident ca ar fi bine sa aveti cauciucuri de iarna si chiar si lanturi, pentru ca la munte vremea e foarte capricioasa!

Dar ce vroiam in realitate sa consemnez, este aparitia unei noi oportunitati de cazare la Arieseni! Este vorba de Sarra Vank, situata in Arieseni, chiar langa sora ei Vila Vank. Distanta pana la partie este de 6 km, dar aia sunt facuti pe drum national, deci nu e o problema. Pot sa va spun ca mancarea acolo este excelenta, ca si conditiile de cazare de altfel! Dar ca sa nu ziceti ca sunt subiectiv, va arat niste poze, si va lamuriti voi singuri!

In final, o urare de bine: La Multi Ani tuturor!

Partia Slalom - Straja

Pentru cunoscatori, partia Slalom din Straja e una dintre cele mai faine din zona. Ce-i drept, e scurta, dar senzatia pe care ti-o da zidul face toti banii!

Din pacate, in ultimii 4 ani, in care am fost de fiecare data in februarie, niciodata partia asta nu a fost amenajata. Daca o prinzi dupa o ninsoare proaspata, powder-ul e mai mult decat superb, dar daca ai ghinionul si nu a "dat" in ultima vreme, ai de ales intre gheata si talazuri, formate stim noi cum. Nu-i prea convenabil nu ? Combinatia asta duce cu lejeritate la coaste sau membre rupte, chiar si pentru cei care se pricep! Beware!

Oare nu poate urca ratrac-ul pe ea? Nu vad alt motiv pentru care nu s-ar obosi nimeni sa aseze zapada la loc...

Pentru neinitiati, sa va spun cum ajungeti la Slalom. Urcati pe 5 sau pe 2 pana pe varful Mutu. De acolo coborati putin, vreo 200 de metri, pe partia 5, si cam la jumatatea distantei intre cele doua teleski-uri o sa inceapa minunatia asta de panta ;)! Dupa ce ati coborat, mergeti inspre dreapta pe drumul de la baza si veti ajunge la teleski-ul 2.

Atentie, nu e pentru incepatori! Sa nu ziceti ca nu v-am zis! Nu vreau sa fiu invinuit de accidentari :)!

Un pic de Woodoo la incheiere! Haideti cu mine, toata lumea manutele suuuus: VREM ZAPADA!, VREM ZAPADA, VREM ZAPADA!

Muntele Mic – preturi si starea partiilor

Am urcat ieri, 14 Decembrie, pe Muntele Mic, inarmati cu schiuri.

Instalatiile functioneaza si se poate schia, dar trebuiesc alese cu grija traseele pe partie pentru ca sunt multe portiuni cu pamant si/sau bolovani descoperiti.

Un drum cu telescaunul, dus-intors, costa 40 de RON. O urcare pe partia de la Hotel Felix 3 lei, iar un bilet pe partia de incepatori 2.5 lei. Deci ca anul trecut.

Din pacate, daca nu mai ninge cat de curand, in maxim o saptamana se va inchide “pravalia” acolo…

Poze o sa gasiti putin mai incolo aici.

Debrecen Forum

Daca tot am mers acasa la Oradea, si tot n-aveam ce face, am zis sa dam o fuga pana la “vecini”, sa vedem si noi care-i treaba cu mall-ul cel nou, Debrecen Forum.

Mai intai, putina geografie. Debrecen e al doilea oras ca marime al Ungariei, cu o populatie de aproximativ 200.000 de oameni, daca am retinut bine. De la Oradea, sunt cam 70 de km. Nu-i greu de ajuns, mergi ca tancul rusesc, drept inainte, pana ajungi la un sens girator mare, in Berettyoujfalu, unde faci dreapta. Da’ nu va faceti griji, ca sunt indicatoare din 2 in 2 metri, ca pentru aia “slabi de inger”.

Ca aspect, blocurile vechi din centru iti dau impresia ca esti tot in Romania. Iti trece repede insa daca te uiti in jur. Ordine si curatenie, si verdele ala specific al lor, si iarba teribil de tunsa si drumurile, o drumurile alea fara urma de groapa! Deci absolut la fel ca la Gyula sau Szeged!

Despre Debrecen Forum… Cred ca nu v-ati asteptat sa descriu toate magazinele :P! Va spun insa ca sunt o gramada de reprezentante ale unor marci renumite, care la noi inca nu au ajuns. Reduceri momentan nu sunt, nu din alea serioase, sau nu le-am vazut eu. Ideea e ca acum puteti merge mai mult intr-o vizita decat in scopul declarat de a vandaliza contul de pe card. Desigur, daca pielea voastra nu suporta decat bluzite de la Zara sa zicem, atunci da, motivatia e suficienta!

Foarte important, e mult mai bine sa platiti cu cardul ala neaos romanesc, decat sa schimbati forinti. Asta, bine inteles, daca aveti card cu ajutorul caruia se pot efectua plati international. Sa va explic si de ce, nu? Pai o data, niciodata nu stii cati bani sa schimbi. In al doilea rand, cand cumperi forinti, cumperi peste cursul oficial, deci pierzi, iar cand te intorci in tara, nu mai ai ce sa faci cu forintii si te duci sa ii vinzi, ii dai sub cursul oficial, deci din nou pierzi! In tot acest timp, la plata cu cardul, din cont ti se extrage echivalentul in lei al sumei platite, dar calculat la cursul oficial de referinta! Convenabil, zic eu.

Pe post de sfat util, ar fi bine sa nu schimbati bani la casa de schimb din interiorul mall-ului. E cam nasol cursul…

Cat despre limba, sa nu va faceti griji ca nu va descurcati, e plin de romani! Sigur gasiti pe cineva care va poate ajuta!

Ah, si inca o chestie faina: in afara de spatiul unde se poate manca, n-am vazut nici urma de cafenea in mall. De unde trag concluzia ca ungurii nu considera mersul la mall o esplanada si nici ultima fita! Ei pur si simplu merg acolo la cumparaturi.