Ski Austria - Mayrhofen, Zillertal

Desi concediul la ski inca nu pare a fi o obisnuinta la romani, totusi, noi de 2 ani, in luna martie, ne luam schiurile in spate si pornim pe munte. Si ca sa putem spune ca intradevar am schiat, destinatia a fost de fiecare data Austria. Si asta nu din snobism, fitze sau alte motive. Cei care au experimentat macar o data ce inseamna sa schiezi in Austria (si nu numai) stiu despre ce vorbesc. Nu exista termen de comparatie cu ce gasim la noi si asta nu pentru ca n-am avea resurse, ci pentru ca ni se potriveste perfect zicala: "frumoasa tara, pacat ca e locuita".
Cu planurile facute cu cateva luni inainte, pentru ca sezonul este inca in toi in luna martie si pensiunile sunt pline, am pornit spre Mayrhofen, Zillertal. Apropos de luna martie, mi se pare cea mai potrivita pentru a merge in Austria la schi, pentru ca nici nu-ti clantane dintii de frig asa de tare pentru ca temperaturile sunt rezonabile, nici ceata nu e atat de prezenta si mai ai si norocul sa te alegi cu un bronz, incat sa te intrebe colegii daca tocmai te-ai intors din Dubai.
Cum spuneam, am pornit spre Mayrhofen. Din Timisoara sunt putin peste 1000 de km (Timisoara - Cenad - Szeged - Budapesta - Viena - Salzburg - Mayrhofen). Drumul fara probleme, ca deh, altii au autostrazi. Iar ca si cost, in jur de 200 de euro de masina, asta incluzand benzina si vignete (evident ca variaza consumul de benzina in functie de trotineta cu care te deplasezi, costul mentionat este pentru o masina normala care nu-i condusa tocmai de Schumacher).
Dupa vreo 11 ore de plictiseala de pe drum, ne-am cazat la o pensiune. Cochet, curat, cam tot ce aveam nevoie pentru urmatoarele 7 zile care le-am petrecut acolo. Ca si pret 32 euro/noapte/pers cu mic-dejun. Rezervarile le-am facut pe net, ca de fiecare data si pana acum n-am patit sa stam in drum.
Sa trecem totusi la scopul si durata vizitei: schiatul. 650 km de partie!!!!, in toata regiunea, evident, doar ca nu este nicio problema sa ajungi pe orice domeniu schiabil din jurul Mayrhofen-ului, pentru ca austriecii s-au pregatit cum se cuvine cu autobuze, autocare, trenuri si astea toate pentru turisti. Asa ca odata ajuns acolo, pui masina la hibernat si o mai deschizi cand pleci acasa. Transportul cu orice mijloc de transport, cele mentionate mai inainte plus toate tragalaiele (telecabine, telescaun, teleski, babylift), este inclus in pretul ski-pass-ului. Ski-pass-ul costa 192 euro / 6 zile, variind in functie de numarul de zile.
Sunt 2 domenii schiabile pe care se poate urca direct din Mayrhofen (Penken (630-2095m) si Horberg (620-2278m)), iar in jur ar mai fi Rastkogel(1300-2500m), Eggalm (1300-2300m), Ahorn(670-1965m) si ghetarul Hintertux (->~3200m). Partii cat vezi cu ochii, pentru toata lumea (acum facand o comparatie cu ce am vazut anul trecut la Kaprun, as putea spune ca sunt mai multe rosii si sunt putin mai greute, dar accesibile pentru orice categorie de schiori).
Ceea ce mi-a placut este ca se ocupa mult de copii. Te gandesti ca nu ar fi potrivit sa iti urci copilul de 2-3 ani in varful muntelui la 2000-3000m?! Gresit! Pe toate domeniile am vazut spatii amenajate pentru copii, scoli de ski, trenulete, babylifturi, concursuri.
De mancare nu va puteti plange in Austria. Chiar ar fi indicat un post inainte de un concediu la ei. Garantat cateva kilograme in plus aduceti acasa, dar n-ai cum sa rezisti specialitatilor de vita si porc (apropos, pui nu prea gasesti). Si era sa uit...weissbier....adica bere nefiltrata....curge ca apa la robinet. Senzatie!!!

2 comentarii:

Unknown spunea...

Buna,
Sunt din Cluj-Napoaca si skiez de mai multi ani in Austria, doar in Tirol –Zillertal (Hintertux), Sölden si Stubai ! Mayrhofen are intradevar partii frumoase si amenajate, aici este celebra partie Harakirii precum si cea mai mare telecabina care urca 150 persoane ! Mie personal, Zilleralul imi place cel mai mult, are un domeniu skiabil foarte mare, peste 640 Km de partie si de aceea, anul acesta skiabil, tot aici voi poposi ! Singura problema este drumul, foarte obositor. Ajuns acolo, prima zi sunt foarte obosit pe partie iar in ultima zi de ski, trebuie sa o las mai usor pentru ca voi fi foarte obosit la condus spre Romania ! De aceea, impreuna cu cativa prieteni impatimiti ai acestui sport super, am inchiriat cate o pensiune/o saptamana pentru fiecare luna (Dec., Ian., Febr., Mart.), precum si un microbuz cu 2 soferi. Astfel, vom ajunge mai relaxati si vom putea skia din prima pana-n ultima zi la maxim. In afara de Dec. care s-a ocupat, pentru fiecare luna mai avem locuri libere si daca va hotarati sa skiati la un pret bun, ma gasiti la : skitotal4u@gmail.com.
Multumesc,
Gelu

Anonim spunea...

Am venit ieri din Zillertal, si am prins cea mai proasta vreme pt skiat . Afost f.f. cald 7 -10 grade . Din 6 zile am skiat bine doar 2 la Fugen si Zell Am Zee, in rest am skiat o zi pe ceata foarte greu, si 2 zile pe o zapada apoasa ca naiba... La ghetar la Hintertux am inteles de la niste clujeni ca zapada a fost ca curu... Apoasa ca peste tot. A fost foarte cald peste tot in Tirol... Asta e ! Pe viitor o sa ma uit la prognoza meteo din timp si nu mai fac rezervare
la hotel aiurea.

Trimiteți un comentariu