Atena

Atena este o capitala care merita vizitata din toate punctele de vedere. Va pot descrie experienta unui turist care isi petrece vacanta in Grecia la mare si viziteaza Atena intr-o excursie optionala oferita de agentie.
In general cand mergeti la mare in Grecia vi se ofera excursii optionale in diferite locuri. Evident in functie de locatia in care va aflati excursiile pot sa difere. Daca mergeti in Paralia Katerini, o statiune aleasa puternic de romani, una din excursiile care vi se ofera este cea la Atena.
Anul trecut o astfel de excursie a costat 50 de euro. Se pleaca in jur de 12 noaptea din Paralia. Distanta pana la Atena este de 450 km, dar cea mai mare parte se merge pe autostrada. In jur de 6 dimineata se ajunge in portul Pireu. Nu este intamplator aleasa ora pentru ca la acea ora vasele de croaziera imense acosteaza in port.


Dupa spectacolul pe care il ofera vasele de croaziera, cateva poze, ne dezmeticim si se porneste intr-un tur al orasului cu un nou popas la Panathenaikos Stadium, stadion unde s-a tinut prima olimpiada.

Pe urma se porneste catre punctul zero al Atenei, Acropole. Cum am mai zis, orele la care se viziteaza anumite locuri nu sunt alese tocmai intamplator. La ora 8.30 eram sus pe Acropole si pot sa va spun ca era extrem de cald (ceva de genu ora 14 in Timisoara vara). Nici nu stiu daca s-ar putea vizita la pranz, pentru ca marmura alba se incinge si iti da o senzatie de caldura mult mai mare decat la poalele Acropolelui. Sfaturi care le-am primit inca de cand am plecat din statiune: haine deschise la culoare, palarie in cap si sticla de apa sunt absolut necesare. Daca va luati apa de la Acropole inainte de a intra, pot sa va spun ca este 2 euro o sticla de 500ml de apa minerala, care aporpos este mai rea decat sifonul, dar plata nu gasesti (sau cel putin asa am patit noi).


Se formeaza grupuri cu ghid vorbitor de limba romana si se intra. Intrarea costa 12 euro cu posibilitatea de a vizita nu doar Acropolele ci si monumentele ce-l inconjoara, dar in general daca se merge intr-o astfel de excursie optionala nu prea este timp pentru a vizita si restul. Biletul pentru studenti este gratuit, aveti nevoie pentru a prezenta la intrare de un card euro 26, dar din cate am vazut eu cred ca merge si doar cu carnetul de student. Se viziteaza Acropolele, ti se explica faptul ca nu sunt doar niste bolovani adunati ci pietrele alea au fiecare o istorie.
Dupa Acropole se merge in Piata Monastiraki aflata la poalele Acropolelui si foarte aproape de Piata Sintagma unde este Parlamentul, un nou obiectiv care se va vizita mai tarziu. Aici ti se dau cateva ore libere in care se poate manca la una din taverne, unde de alfel mancarea nu este foare ieftina, dar exista si salvarea McDonald's unde preturile sunt ca si la noi. Apoi cumparaturi la magazinele de pe strada ce da la Parlament. E o strada cu magazine de-o parte si de alta, unde poti vedea toate firmele de care poate numai ai auzit.
In jurul pranzului ti se da intalnire la Parlament unde din ora in ora la fix are loc schimbarea Garzii Nationale (evzoni). Ti se ofera din nou un spectacol impresionant.

Ce fac de fapt evzonii astia si de ce este asa de impresionant? Pai in primul rand scopul lor este de a pazi mormantul soldatului necunoscut. Pentru asta in fiecare ora la fix are loc schimbul de garda, in care doi evzoni ii schimba pe celilalti doi. Ideea e ca timp de o ora cat stau de garda cei doi evzoni sunt neclintiti orice le-ai face. Singurul lucru care-l fac in cazul in care nu le convine ceva (stai prea aproape de ei cand iti faci poza, ii atingi etc) este sa dea cu arma pe care o au in mana de pamant. Statul nemiscat o ora nu este tocmai usor si cica le trebuie 3 zile pentru a se reface fizic si psihic dupa o garda. Si nu cred ca doar statul nemiscat ar fi singura problema, ci si faptul ca vara in Atena sunt muuuuuuulte grade si e foarte cald, iar ei au niste costume destul de groase.
Cu acest spectacol se incheie excursia in Atena. In jur de ora 4 se pleaca, urmand ca seara sa se ajunga in statiune. Acest program poate sa difere in functie de agentia care organizeaza excursia. Evident pentru a putea vedea Atena de la un capat la celalat iti trebuie cam minim o saptamana. O excursie din asta este doar pentru a-ti face o idee si pentru a trezi dorinta de a reveni. Una peste alta merita sa faceti o excursie la Atena chiar si asa scurta si destul de obositoare pentru ca nu o sa va para rau....

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu