Piscina diavolului


Piscina diavolului este in Zambia pe Cascada Victoria si nu este recomandata celor cu rau de inaltime. Iti trebuie ceva nebunie ca sa faci baie acolo pe marginea cascadei. Perioada in care se poate face baie este septembrie - decembrie cand debitul raului nu este atat de mare, iar riscul de a fi luat de vartej este mic. Oricum exista riscuri si in aceasta perioada, dar peisajul pe care ti-l ofera este impresionant.


Atena

Atena este o capitala care merita vizitata din toate punctele de vedere. Va pot descrie experienta unui turist care isi petrece vacanta in Grecia la mare si viziteaza Atena intr-o excursie optionala oferita de agentie.
In general cand mergeti la mare in Grecia vi se ofera excursii optionale in diferite locuri. Evident in functie de locatia in care va aflati excursiile pot sa difere. Daca mergeti in Paralia Katerini, o statiune aleasa puternic de romani, una din excursiile care vi se ofera este cea la Atena.
Anul trecut o astfel de excursie a costat 50 de euro. Se pleaca in jur de 12 noaptea din Paralia. Distanta pana la Atena este de 450 km, dar cea mai mare parte se merge pe autostrada. In jur de 6 dimineata se ajunge in portul Pireu. Nu este intamplator aleasa ora pentru ca la acea ora vasele de croaziera imense acosteaza in port.


Dupa spectacolul pe care il ofera vasele de croaziera, cateva poze, ne dezmeticim si se porneste intr-un tur al orasului cu un nou popas la Panathenaikos Stadium, stadion unde s-a tinut prima olimpiada.

Pe urma se porneste catre punctul zero al Atenei, Acropole. Cum am mai zis, orele la care se viziteaza anumite locuri nu sunt alese tocmai intamplator. La ora 8.30 eram sus pe Acropole si pot sa va spun ca era extrem de cald (ceva de genu ora 14 in Timisoara vara). Nici nu stiu daca s-ar putea vizita la pranz, pentru ca marmura alba se incinge si iti da o senzatie de caldura mult mai mare decat la poalele Acropolelui. Sfaturi care le-am primit inca de cand am plecat din statiune: haine deschise la culoare, palarie in cap si sticla de apa sunt absolut necesare. Daca va luati apa de la Acropole inainte de a intra, pot sa va spun ca este 2 euro o sticla de 500ml de apa minerala, care aporpos este mai rea decat sifonul, dar plata nu gasesti (sau cel putin asa am patit noi).


Se formeaza grupuri cu ghid vorbitor de limba romana si se intra. Intrarea costa 12 euro cu posibilitatea de a vizita nu doar Acropolele ci si monumentele ce-l inconjoara, dar in general daca se merge intr-o astfel de excursie optionala nu prea este timp pentru a vizita si restul. Biletul pentru studenti este gratuit, aveti nevoie pentru a prezenta la intrare de un card euro 26, dar din cate am vazut eu cred ca merge si doar cu carnetul de student. Se viziteaza Acropolele, ti se explica faptul ca nu sunt doar niste bolovani adunati ci pietrele alea au fiecare o istorie.
Dupa Acropole se merge in Piata Monastiraki aflata la poalele Acropolelui si foarte aproape de Piata Sintagma unde este Parlamentul, un nou obiectiv care se va vizita mai tarziu. Aici ti se dau cateva ore libere in care se poate manca la una din taverne, unde de alfel mancarea nu este foare ieftina, dar exista si salvarea McDonald's unde preturile sunt ca si la noi. Apoi cumparaturi la magazinele de pe strada ce da la Parlament. E o strada cu magazine de-o parte si de alta, unde poti vedea toate firmele de care poate numai ai auzit.
In jurul pranzului ti se da intalnire la Parlament unde din ora in ora la fix are loc schimbarea Garzii Nationale (evzoni). Ti se ofera din nou un spectacol impresionant.

Ce fac de fapt evzonii astia si de ce este asa de impresionant? Pai in primul rand scopul lor este de a pazi mormantul soldatului necunoscut. Pentru asta in fiecare ora la fix are loc schimbul de garda, in care doi evzoni ii schimba pe celilalti doi. Ideea e ca timp de o ora cat stau de garda cei doi evzoni sunt neclintiti orice le-ai face. Singurul lucru care-l fac in cazul in care nu le convine ceva (stai prea aproape de ei cand iti faci poza, ii atingi etc) este sa dea cu arma pe care o au in mana de pamant. Statul nemiscat o ora nu este tocmai usor si cica le trebuie 3 zile pentru a se reface fizic si psihic dupa o garda. Si nu cred ca doar statul nemiscat ar fi singura problema, ci si faptul ca vara in Atena sunt muuuuuuulte grade si e foarte cald, iar ei au niste costume destul de groase.
Cu acest spectacol se incheie excursia in Atena. In jur de ora 4 se pleaca, urmand ca seara sa se ajunga in statiune. Acest program poate sa difere in functie de agentia care organizeaza excursia. Evident pentru a putea vedea Atena de la un capat la celalat iti trebuie cam minim o saptamana. O excursie din asta este doar pentru a-ti face o idee si pentru a trezi dorinta de a reveni. Una peste alta merita sa faceti o excursie la Atena chiar si asa scurta si destul de obositoare pentru ca nu o sa va para rau....

Pe unde se mai schiaza...

Pentru obsedatii asemeni mie, iata o solutie rapida pentru inca o partida de ski: la Sinaia in Valea Dorului, sunt deschise toate cele 4 partii, iar administratorii se lupta sa le mentina "in forma"! Sunt de acord ca Sinaia nu e tocmai destinatia ideala acum, dar mai ales iarna cand impresiile de Bucuresti imput locul si stirbesc frumusetea sportului, insa o cura rapida de o zi sau doua, chiar si pe "pireu", te poate ajuta sa supravietuiesti pana la iarna! Pentru amatorii de "hardcore", care au suficienta energie sa urce pantele cu schiurile sau placa in spate, la Balea Lac se poate performa linistit pana la sfarstiul lui mai, zic eu, din proprie experienta! Oricum in mod cert se va putea de Paste!

Vesti bune pentru schiori

Cei de la Jurnalul National ne dau vesti bune ;). Zilele astea a nins in statiunile montane si partiile sunt practicabile. Cele mai bune partii sunt la Sinaia si Straja, dar cei din vestul tarii sunt cei mai norocosi, pentru ca destinatiile din care pot alege sunt numeroase.

Straja - cele mai bune partii (si sunt reduceri la teleski - 2 lei urcarea ;) )
Parang - peste jumatate de metru
Semenic - se schiaza (desi a plouat)
Muntele Mic - aproximativ un metru

Totusi cabanierii spun ca doar impatimitii schiului mai vin la munte, pentru ca in orase primavara s-a instalat si oamenilor le vine greu sa-si mai puna echipamentul de schi. Suntem cu gandul la o iarba verde, un mic, o bere, o terasa si ne facem planuri pentru vara.

Vacanta la Mallorca

Inainte de toate, Mallorca este o insula in Marea Mediterana, situata la 200 de km de Spania, si tot la aceasi distanta si de Africa. Clima este blanda iarna, si calda vara, dar este o caldura diferita decat cea de la noi, adica este mult mai usor de suportat.
Din proprie experienta, pot sa spun ca Palma de Mallorca este o destinatie excelenta pentru familiile tinere! Daca esti tanar, in cautare de night life si distractie perpetua, ai putea sa alegi totusi o alta locatie, mai dinamica, cum ar fi Tenerife sau Costa del Sol, aproape de Barcelona, desi si statiunile din Mallorca dispun de cateva discoteci si baruri.
Reluand, este o destinatie ideala pentru familiile tinere, cu copii sau fara, sau pentru cei care vor doar sa se relaxeze total!
In partea de sud a insulei, unde sunt statiunile mari ( eu am stat in Playa de Palma - "Palaja Palma", deci foarte aproape de oras ). Curatenia este buna, plaja este cu nisip extrem de fin iar marea nu este deloc adanca ( poti sa mergi linistit aproximativ 60 de metri inspre larg fara ca apa sa iti treaca de cap ), iar hotelurile din linia inatai sunt pe plaja, literalmente! De asemenea, exista posibilitatea de a lua masa pe faleza, si sunt si magazine, tot pe faleza, de unde poti sa iti cumperi o bere cu 1 euro, si nu cu 4 cum ti se vinde 2 metri mai incolo, pe nisip, de catre vanzatorii ambulanti!
In partea de nord a insulei, partea muntoasa ( punctul cel mai inalt al insulei este undeva la 1400 m ), exista cateva locatii de cazare intr-o statiune mai mica si mai exclusivista, dar partea frumoasa e ca se face plaja in golfulete retrase, dintre care la unele se ajunge prin grote! Partea proasta e ca plaja e cu pietre...
In Palma se ajunge lejer cu autobusul, caci e la vreo 4 km distanta ( biletul costa 1.1 euro )!
Pentru copiii mici si mari, exista un WaterPark, unde intrarea costa 20 de euro. La el se ajunge cu autobusul, pentru ca e in statiunea alaturata!
Ca si recomandari, Hotel Negresco, la care am stat, si care este in prima linie, oferea un raport pret calitate excelent! Atentie la hotelurile de 4 stele! O mare parte dintre ele nu au nimic in plus fata de cele categorisite cu 3*, doar pretind preturi mai mari! Atentie la "baietii" romani din statiunea alaturata ( El Arenal ) care se ocupa cu alba-neagra si alte chestii!
Recomand cu toata caldura turul insulei, care desi are un pret destul de piperat, isi merita toti banii! O sa aveti timp sa faceti plaja, sa va plimbati cu un tren de epoca prin munti, sa va dati cu vaporasul, si alte chestii misto ;)!

Atentie la operatorii de turism

Atunci cand va planuiti vacanta, daca vreti ca totul sa mearga perfect, aveti foare mare grija in ce agentie intrati, si studiati cu atentie, in cazul in care agentia este un simplu "reseller" care sunt operatorii sau operatorul cu care lucreaza!
Este de preferat sa alegem un operator renumit, cum este EximTour sau Romtour, chiar daca preturile sunt mai piperate! Din proprie experienta, si din experienta altora, in domeniul asta, de obicei, ieftin inseamna prost! Stiu, de un numar considerabil de ori, scump poate sa insemne de asemenea prost...
Tocmai de asta spun, atentie cu cine lucrati! Mai bine sa platesti putin in plus dar sa fi sigur ca te relaxezi cu adevarat, fara nici un fel de peripetii si emotii!
Cei mai multi dintre noi algelm Grecia ca destinatie de vara, si in principal Paralia Katerini, pentru ca este mai accesibil. Ei bine, daca aveti asa ceva in plan, va recomand cu cea mai mare caldura sa EVITATI agenta TRAMP TRAVEL. Preturile lor sunt la jumate aproape fata de a altora DAR: accidente ale autocarelor au fost destule, soferii sunt polonezi si NU SUNT TOCMAI IN LEGALITATE PENTRU EXCURSIILE OPTIONALE, turisti care ajung acolo se trezesc fara cazare, sau sunt cazati la particulari cand ei platisera hotel de 3 stele si alte lucruri asemanatoare! Daca tineti minte un reportaj de asta vara cu un autocar oprit la vama din cauza lipsei actelor...ati ghicit al cui era!
Asadar, dupa un an greu de munca, platiti putin in plus pentru confortul si relaxarea voastra!

Aventura in Muntii Apuseni

Muntele nu inseamna doar ski! Desi si eu sunt fan inrait, poti sa descoperi ca se poate face si altceva pe acolo! Si inca ce chestii misto! Muntii Apuseni nu fac exceptie de la regula generala! Daca esti dependent de adrenalina sau doar un simplu "voyeur", sau daca iti place sa calaresti, sau poate sa pescuiesti in apele rapide de munte, ca sa nu mai vorbim de satisfactia pe care o poti avea ca speolog in binecunoscutul relief carstic din inima Ardealului, atunci iti recomand cu caldura echipa celor de la ApuseniAdventure! Asta nu este o reclama! Este o recomandare din suflet de la un om care ii cunoaste personal, si care a avut parte de o boaba din bucuria pe care ei o pot impartasi! Sunt oameni care cunosc toate cararile tainice, toate rutele, toate pesterile, tot...raul, ramul! Sunt oameni de-ai locului!
Daca va place sa mergeti cu trupa, si sa aveti spatiul vostru unde sa va puteti desfasura seara, adica sa fie tot spatiul de cazare al vostru, atunci alegeti cabana Casa Padurarului, care este si punct de plecare inspre toate nebuniile ;)! Daca vreti camere duble si un restaurant cu mancare misto tot in acelasi loc, atunci uitati-va la VilaVank
Astea sunt sfaturile mele de om umblat prin partile locului, da' daca aveti alte pretentii sau preferinte de cazare, va puteti da putin pe net si gasiti in mod sigur ceea ce cautati!

Site de pareri

Am gasit un site interesant de pareri despre destinatii, sejururi, cazari...Lumea intra si posteaza parerea lor despre locul care l-au vizitat...

Incercati si voi aici.