Croatia - Insula Krk - Baska

Dupa atata bataie de cap cu masina, rute si cazare, a venit si ziua cea mare a plecarii in Croatia. Plecarea la 5 dimineata din Timisoara. Inarmati cu GPS-uri si harti am pornit pe ruta Timisoara-Stamora-Moravita-Belgrad-Zagreb-Insula Krk (Baska).

Distanta pana la iesirea din tara este scurta, aproximativ 60 km. Aveam ceva emotii pentru traseul pe la sarbi, pentru ca multa lume spune ca ar fi nesigur. Fals!! Nu e nici o problema sa mergi prin Serbia cu masina, chiar e o placere avand in vedere ce drumuri si ce autostrada au. Pana la Pancevo este drum normal cu 2 benzi, dar ireprosabil. Gropile practic sunt inexistente. De la Pancevo incepe un drum pe 4 benzi pana la Belgrad, dupa care se intra pe autostrada pana la intrarea in Croatia. Belgradul se traverseaza foarte usor, nu e deloc aglomerat (ce-i drept era sambata) pentru ca au toate, dar absolut toate semafoarele sincronizate. In mometul in care esti pe verde, mergi doar pe verde.
La iesirea din Belgrad se intra pe autostrada si de aici incolo lucrurile devin foarte simple, pentru ca se continua pe autostrada pana aproape de destinatie. Autostrazile se platesc si nu e nevoie de moneda locala, pentru ca se pot plati si in euro. La fel si benzina. Ce-i drept am facut plinul si la dus si la intors doar la croati, care au fost fair la paritatea kuna-euro. Un plin de vreo 40 si ceva de litri ne-a costat in jur de 50 de euro. Autostrada am platit-o diferit la dus fata de intors, n-as putea spune de ce - Serbia 7 euro dus, 8 euro intors, Croatia- prima portiune de la granita la Zagreb 20 euro dus, 15 euro intors, iar a doua portiune de la Zagreb pana inainte de podul care uneste continentul de insula la dus 7 euro, iar la intors 8 euro. La Zagreb doar se trece pe langa oras, deci nu sunt probleme cu aglomeratia. Cum am spus autostrada tine pana aproape de trecerea podului catre insula Krk (4.75 euro trecerea pe pod), de unde incepe o portiune de serpentine de iti taie rasuflarea cand te uiti in jos, mai ales ca au omis sa puna parapeti la sosea.
La vama nu am stat aproape deloc, iar faptul ca eram romani se pare ca a fost un avantaj, pentru ca de multe ori se uitau doar la numarul de la masina si ne faceau semn sa trecem. De acte pentru care ne-am stresat inainte de placare nu ne-a intrebat nimeni.
In 10 ore jumatate la dus si ceva mai putin la intors am parcurs distanta de aproximativ 750 km dintre Timisoara si oraselul Baska de pe insula Krk.
Insula se afla in partea de nord-vest a Croatiei, iar oraselul Baska in partea de sud a insulei.
Ajunsi acolo singura noastra grija era daca rezervarea facuta pe net la o agentie slovaca exista. Nici o problema. In 20 de minute eram deja cu bagajele in vila. Vila Stefanic Libera este o casa particulara a unei doamne (cam asa se practica turismul acolo, oamenii isi inchiriaza casele), care si locuieste in ea, dar cu care n-am avut aproape nici o tangenta. Ne-a dat cheile de la cele trei apartamente si cam atat. Fiecare dintre cele trei apartamente din vila aveau baie si bucatarie, erau foarte curate, cu mobilier nou, totul arata mult mai bine decat ne-am fi asteptat. Iar pretul foarte bun, 145 euro de persoana pentru cele 7 nopti.
Au urmat 7 zile de plaja, soare, excursii etc. Plaja este cu pietre cam ca peste tot in Croatia, care sunt putin deranjante la mers daca esti descult, dar se pot cumpara acei pantofi speciali pentru apa, care costa cam 15-20 ron. Asa ca am facut baie incaltati :D. Marea foarte linistita, aproape ca un lac si foarte limpede.


Un amanunt de care am fost avertizati inca de cand am plecat de aici: Croatia este o tara destul de scumpa, si asta nu doar in restaurante ci si in supermarketuri. O masa la restaurant pentru o persoana ajunge cam in jur de 50 ron, un fel de mancare si o apa sau o bere. Dar daca mergem in concediu, nu stam sa socotim fiecare leut. In schimb portiile sunt uriase si foarte bune. Fiind la granita cu Italia se mananca in orice restaurant spaghete si pizza. La cateva dintre restaurante, dupa mancare primeam din partea casei "grapa" (nu stiu cum se scrie), un fel de tuica, palinca de-a noastra.
Oamenii sunt foarte primitori si prietenosi, vorbesc destul de bine germana si italiana si o rup si pe engleza dar mai greu. Romanii sunt o specie rara pe acolo, sau cel putin au fost pana acum. Dupa cum ne spuneau, incep sa vina din ce in ce mai multi. Nemti si italieni sunt din plin pe acolo.
Pentru ca in tara nu am putut schimba bani in moneda lor (kuna), am mers la noi cu euro pe care i-am schimbat acolo. 1euro~7.1 kuna.
Despre excursii si cu mai multe poze revin intr-un post viitor.

25 comentarii:

Anonim spunea...

foarte fain!

cati km sunt pana acolo si cat timp ati facut?

TomSiJerry spunea...

Sunt aproximativ 750 km de la Timisoara pe ruta aleasa de noi,adica prin Serbia. La dus am facut aproape 11 ore, dar cu pauze lungi si dese. La intoarcere am plecat la 11 dimineata si la 9 seara mancam o ciorba de burta in Timisoara :D

Anonim spunea...

Foarte frumos, o sa incercam si noi. Multumesc pentru informatii. Foarte util totul.

Anonim spunea...

Super informatiile.... ideea este ca eu cautam exact informatiile pe care tu ni le-ai dat... cu diferenta ca plecam din Resita... dar vrem sa ajungem tot pe insula KRK, Baska. Mai putea ajuta cu nr. de telefon al doamnei de la care ati inchiriat camerele respective?

Anonim spunea...

tomsijerry te rog sa-mi spui si mie cu ce ai trecut pe insula si cum ai facut rezervarile... ma descurc singura cu un copil de 5 ani acolo?daca nu e prea mult te rog sa-mi raspunzi....am dedus gresit ca esti din timisoara ,eu aici locuiesc!multumesc...mari

TomSiJerry spunea...

@mari: scuze de intarziere, abia acum am vazut comment-ul.
de pe continent pe insula treci cu masina, pe un pod, si te costa 4 euro, daca tin bine minte. rezervarea am facut-o pe net, dupa ce am luat legatura cu doamna de la www.adriahome.com. avansul l-am trimis prin Western Union ( sa nu te mire ca o sa trimiti avansul in Slovacia, de acolo e agentia, dar nu este absolut nici o problema ).
te descurci linistita cu copilul :). de fapt, erau o gramada de copii mici pe-acolo.
si da, sunt timisorean, deci ai dedus bine :)

marce spunea...

Spune-mi te rog cat a fost avansul (procent)achitat prin Western Union? Sunt interesata si eu de acea agentie slovaca. Si cum ai luat legatura cu ei, telefonic, email? Ma gandesc ca ati vb in limba engleza, nu?

TomSiJerry spunea...

@marce: Salut! Avansul a fost cam 10% din cate tin minte (100 si ceva de euro.) , achitat prin Western Union. Legatura am luat-o prin email. Limba engleza, for granted :)

Anonim spunea...

Salut ..as avea si eu o intrebare pt tomsijerry?Cam cate grade sunt ?sunt scoici?Noi plecam peste 2 saptamani tot la baska la Krk din oradea,ne-ar ajunge 12 ore de drum lejer?

TomSiJerry spunea...

Salut. Noi am fost din 12 iulie si temperatura era intre 30 si 38 de grade Celsius. Scoici nu prea sunt, dar plaja e cu pietre ( ca peste tot in Croatia ). Vad pe www.viamichelin.com ca sunt 800 de km din Oradea, din care 400 pe autostrada. Eu zic ca 12 ore va jung linistit, dar nu pot garanta. Noi am plecat din Timisoara, prin Belgrad, am avut 750 de km, dintre care aproape 600 au fost autostrada, si am facut cam 10 ore. Dar eu nu prea opresc, decat pentru realimentare si nevoi...

SILVIU spunea...

Salut,sunt din Timisoara doresc sa te intreb daca exista nisip la Baska pe plaja ?
Multumesc

TomSiJerry spunea...

Salut Silviu. Nu e plaja cu nisip la Baska. In Croatia, dintr-o mie de km de litoral, doar la Omis si Makarska, langa Split, este un fel de nisip ( pietricele foarte marunte, care nu te deranjeaza ).

Anonim spunea...

am si eu o intrebare..conditiile de cazare:cam la cate stele era vila?si cum sunt persoanele din Croatia si atmosfera in general?

Anonim spunea...

Pe plaja din Baska (Vela Plaza = plaja mare) exista o portiune de 100-150 m cu nisip in dreptul restaurantului Galeb. Tot pe acea portiune si in apa e nisip. Dar voi, dupa cat se pare ati fost pe plaja Bunculuka (din poza) care e numai pentru nudisti.

Anonim spunea...

Salut! Tocmai am venit din Baska! A fost excelent. Tot din Timisoara am plecat, dar am mers pe la unguri. Un pic mai mare distanta, dar nu cu mult. temperatura a fost de max 30 grade, suficient sa nu mori de cald. Apa limpede ca lacrima, fara valuri-doar o zi am prins valuri ca batea vantul,racoroasa, dar dupa ce te-ai obisnuit,nu mai avei probleme.300 euro de cuplu / 7zile a fost cazarea-apartament de 2 camere + bucatarie/living, 2 balcoane, baie. Liniste. Destul de scumput dar recomand.

Anonim spunea...

CAM TIRZIU CITESC ACESTE PARERI.VREAU SA VA SPUN CA MERG DE 5 ANI LA BASKA>DE LA RESITA PE LA NAIDAS-SMEDEREVO -BELGRAD[CENTURA] ZAGREB BASKA TOTUL IN 8ORE.PLAJA CENTRALA PIETRICEL IAR IN APA NUMAI NISIP.APA BUNA PENTRU NEINITIATI MERGI 100M IN MARE SI NU TRECE PESTE TINE .CAZAREA LA APARTAMENTE ESTE SUPER .AM FOST SI DE 2 ORI PE AN IUNIE SI SEPTEMBRIE DUPA TERMINAREA CONCEDIILOR .VORBELE NU-SI AU ROSTUL.CIVILIZATIE PESTE TOT.

alex, cluj spunea...

si eu voi pleca la Baska in iulie...dupa experienta cu Crickvenica de anul trecut, ne-a ramas gandul la zona asta. Am doar o intrebare la cei care ati fost deja acolo- exista ceva in zona gen supermarket? la Crickvenica erau mai multe Konzum (de fapt butique-uri) dar am fost si la 2 magazine mai mari gen Billa (nu-mi amintesc acuma cum se numeau- unul era Plodine!)
vom sta cel mai probabil in zona centrala- langa vela plaza dar ma intreb unde gasim mancare (suntem cu copilul, evident....)

Anonim spunea...

noi vom merge 3 persoane pe insula...nu stim inca sigur unde.....am o intrebare pt tomsijerry.....am auzit k akolo sunt oameni kre iti ofera cazare ,...apartamente...k nu se merita sa mergi la hoteluri.....???

alex spunea...

la hoteluri sigur nu merita, preturile sunt pe masura...
sigur gasesti cazare in vile private sau studiori..gasesti cu sutele si cautand pe internet...altfel risti sa dai peste cine stie ce locatii, sezonul fiind deja in plina desfasurare...

Anonim spunea...

am inteles k putem merge direct la agentiile de acolo sa ne arate cateva...am auzit multi care au facut asa si a fost cel mai bine....a fost cel mai convenabil si cel mai frumos...dupa voi care e cea mai frumoasa statiune de acolo?

Anonim spunea...

vrem si noi sa mergem la sf lui iulie in Baska si am inteles ca pt Croatia nu mai trebuie pasaport dar gasisem info ca trebuie prezentata dovada cazarii la granita altfel e obligatoriu sa prezinti 100eur/zi/pers pt sejur. Stie cineva mai multe detalii?

alex, cluj spunea...

tocmai am venit de la Baska....impresii frumoase...
In privinta granitei, am intrebat inclusiv la ambasada lor (fiind cu copilul) si am aflat ca se poate merge si cu buletinul...nu te intreaba nimeni absolut unde si ce faci..ce dovada cazare? ce 100 euro/zi?..nimica absolut..le-am aratat pasapoartele, ne-a salutat frumos (banuiesc) si drumul....
Hint pentru cei ce merg acolo....fiti pe faza ca plaja este extrem de aglomerata..ne-am prins si noi de sitemul practicat acolo..cine se coala primul dimineata merge si pune prosoapele, le fixeaza cu pietre si apoi, dupa tavalaela de dimineata, mic dejun, etc...vine lumea la plaja. am prins zile foarte calde si cea mai buna baie se facea de pe la 7.30, stateam pana la 11 si apoi la masa si somn...reveneam pe la 17 cand era atmosfera (mai) normala.
Alt hint... am mancat foate bine la un restaurant un pic mai ferit, situat in spatele magazinului Konzum- nu ca nu s-ar manca foarte bine la toate restaurantele de acolo, dar asta ne-a lasat o impresie chiar placuta- se numeste Mango parca.preturi ok, mancare muuulta la o portie (subsemnatul are 0,1 tone), deci desfatare...pentru alte datalii, va raspund cu placere...

Anonim spunea...

@Alex
Oare putem incerca sa mergem direct cu masina pe cont propriu, fara rezervare? Suntem un cuplu din Oradea si nu avem decat vreo 5 zile la dispozitie...

Anonim spunea...

Voi din Oradea puteti merge prin Ungaria e autostrada pina la mare

Anonim spunea...

Exista probleme de siguranta dupa trecerea din ungaria in croatia?

Trimiteți un comentariu