Insulele grecesti: Skiathos ( episodul 2 )

Skiathos face parte dintr-un grup de insule, care se numesc Sporade! Ca si localizare geografica, sunt putin la sud de peninsula Hakidiki, despre care am mai vorbit. Daca la Santorini nu am fost, si vorbeam din auzite de la greci, de data asta sunt in cunostiinta de cauza!
Ca sa imi demonstrez laudele, o sa va arat si poze la sfarsit, dar hai mai intai sa va spun cam ce si cam cum.
In primul rand sunt peste 60 de plaje de mici dimensiuni, cu nisip foarte fin si cu apa atat de limpede incat vezi cu usurinta pana la o adancime de 10 metri. Plajele se deschid in golfulete si sunt in buza padurii in marea lor majoritate! Tot pe Skiathos gasiti celebra plaja Koukounaries unde se spune ca nisipul e ca untul de fin, si culmea, chiar este! Atmonsfera si satele de pe insula sunt absolut fantastice, e o tihna si o liniste acolo care nu are cum sa nu te molipseasca! Sa te pierzi pe stradutele inguste si umbroase din sate e ceva incredibil! Daca nu faci asta, ai mers degeaba!
Trecand la chestii mai practice, insula are suprafata mica, deci puteti inchiria o masina, undeva in jur de 70 de euro pe zi maxim, si puteti incerca toate plajele ( alea care nu sunt private si pline de personalitati :) )!
De ajuns se ajunge cu avionul! Inca un fapt interesant: e cea mai ingusta si cred si cea mai mica pista de aterizare din Europa! Atunci cand avioanele intorc in capatul pistei, masinile trebuie sa stea la semafor, caci o aripa ajunge pe o strada circulata!
Daca e vorba de bani...pai depinde de pretentii si de cat sunteti dispusi sa cheltuiti! Dar eu zic ca, undeva la 600 de euro, puteti obtine un sejur de o saptamana la 3 sau 4 stele cu avion inclus. Nu stiu de masa. E destul de piperat ce-i drept, dar asa e pe insule!
Daca tot am amintit de mancare, se poate manca excelent si cu 8 euro , si cu 30, daca tii mortis sa manci caracatita sau mai stiu eu ce!
Nah...sper ca am spus tot ce stiu...acuma sar cu pozele!

Cum se ajunge la Hajduszoboszlo

De Hajduszoboszlo am zis ca e misto si ca multi romani din partea de vest prefera mai degraba sa mearga acolo decat la Felix, dar nu am zis cum se ajunge! Eh, presupunand ca plecati de la Timisoara, am sa postez harta mai jos! Dar de oriunde ati pleca din Romania, ideea este sa ajungeti la Oradea, ceea ce banuiesc ca reuseste oricine... de acolo mai sunt foarte putini kilometrii!


View Larger Map

Evitati sa mergeti cu masina prin Bulgaria!

Asta e un sfat prietenesc! Daca mergeti in Grecia si vreti sa mergeti cu masina voastra, ar fi bine sa mergeti in grup de mai multe masini si sa incercati sa nu va opriti!
In primul rand, politia bulgara este si mai corupta decat a noastra si pe langa asta vaneaza masinile romanesti! Ne vad ca pe un fel de saculeti cu bani, parca l-au prins pe Dumnezeu de picior! Oricate detectoare de radar ati avea si orice ati spune voi, ei tot "va demonstreaza" ca ati incalcat cine stie ce regula si asteapta "peschesul"!
In alta ordine de idei, inainte de Sofia, autostrada trece printr-o vale intre munti. Mie unu, acolo mi-a fost frica sa plec mai departe de 15 metri de autocar ca sa imi intind picioarele! E o bezna totala si o liniste apasatoare, nici tipenie de om...brrr....si daca totusi vezi oameni, s-ar putea sa nu te bucuri! Bulgarii nu sunt o natie prea prietenoasa!
In al 3-lea rand, ar trebui sa fie un semnal de alarma faptul ca pana si autocarele romanesti circula grupate! Daca ti se pare ca al tau e singurul pe drum la un moment dat, poti sa fi sigur ca in urma sau inaintea lui la maxim 5 minute este un altul cu de-ai nostrii. Daca vreodata ati spus ca nu vreti sa mergeti undeva din cauza ca sunt prea multi romani inseamna ca nu ati trecut prin Bulgaria! Nici nu stiti ce bucurie in suflet ai cand ii vezi pe-ai tai!
Oricum asta e ipocrizie! Romanii nu au raie! Eh, asta e o alta discutie...
Grecia e minunata, dar va recomand cu caldura avionul!

Turcia - Antalya

O alta destinatie de vacanta ar putea fi Turcia. In general cand se merge in Turcia se alege un hotel de 4-5 stele cu All inclusive, nici nu am vazut oferte cu mai putine stele si nici nu stiu daca ar fi recomandat. Oricum daca ati ales All inclusive puteti fi siguri ca bani in plus nu veti cheltui pe mancare sau bautura. Ti se ofera tot ce ai nevoie si serviciile sunt ireprosabvile. Nu este doar o poveste cum ca vine turcul cu pepenele dupa tine in mare, daca vreti va cauta si in coarne. Niste prieteni au fost in toamna trecuta in Antalya si le-a placut foarte mult. Au stat la Hotel Miracle de 5* cu All inclusive. Pe langa mancare si bautura (apropos daca v-ati propus o cura de slabire sigur din Turcia va veti intoarce cu ceva surplusuri), au avut inclus si piscina sau terenuri de sport. Conditiile sunt excelente si merita toti banii. Pretul mediu al unui sejur in Turcia la 5* cu All inclusive se invarte pe la 800 - 900 de euro in sezon! In functie de agentia de turism, tariful poate sa mearga si pana dincolo de 1000 de euro! Partea buna e ca, in septembrie, atunci cand oricum este absolut suficient de cald ( 35-36 de grade Celsius linistit ) preturile scad drastic, si poti sa mergi cum au facut prietenii mei, la acelasi hotel, in aceleasi conditii, cu doar 640 de euro!




Insulele grecesti: Santorini

Ma gandesc sa incep un fel de serial aici, in care sa incercam sa discutam interactiv despre insulele grecesti! Eu unul am fost doar pe continent, unde este super ok, mai ales daca ai termen de comparatie litoralul autohton, dar e de notorietate faptul ca insulele sunt comoara Greciei!
Am sa incep cu Santorini, pentru ca imi propun pentru la anul o escapada! Stiu ca Santorini este "perla coroanei"! Grecii o lauda de parca ar fi raiul pe pamant! Am facut putina munca de cercetare si am descoperit niste peisaje incredibile si o atmonsfera specific insulara fantastica! Numai cine a fost pe insulele astea mediteraneene, chiar si doar pentru cateva ore cum am fost eu la Skiathos, poate sa inteleaga despre ce vorbesc cand ma refer la ambianta asta specifica!
Mediterana este de un albastru pur iar plajele sunt mici si tainice! Problema care se lasa intrevazuta e relieful, care e cam stancos, si ca atare, din cate imi dau seama, nici plajele nu prea sunt cu nisip, dar pe de alta parte si in Croatia e la fel si tot e frumos!
Din cate am inteles de la un grec, daca iti cauti cu destula dibacie cazarea pe internet, gasesti de inchiriat vile la un pret foarte rezonabil, respectiv vreo 30 - 35 de euro pe zi, pe persoana ( am uitat sa zic ca insula e foarte scumpa )! Ce-i drept ca n-or fi vilele astea chiar pe plaja, dar daca o sa va uitati la pozele de mai jos si va ganditi ca puteti inchiria o masina foarte usor, parca nu mai conteaza!



PS: Prima poza este de la un hotel de 5 stele, iar piscina in cauza este cotata intre primele 10 din lume!

Unde sa mergi "la iarba verde"?

Eh, locuri ar fi destule! Smecheria este, cel putin pentru mine, sa fie intr-o zona in care merge putina lume! Daca tot vreau sa ma relaxez la sfarsit de saptamana, sigur ma pot lipsi de aglomeratie, de manele, de mizerie, de nesimtiti, de fum, de miros de mici etc...
Pentru asta, sunt dispus chiar sa si platesc sederea, daca domeniul este privat!
Revenind, daca stai pe-aproape de Alba, te poti folosi de sugestia gasita de mine pe un forum de turism, si sa te duci la Pian ( e un satuc in apropiere de resedinta de judet ), unde se pare ca este amenajat si cel mai mare domeniu pentru golf din tara.
Un ultim sfat! Oameni buni, va rog, va implor, lasati IARBA VERDE in urma voastra! Lasati natura sa respire, ca sa ne lase si ea pe noi!