Sarra Vank, Arieseni
Pentru cei care nu stiu, partia este accesibila direct de pe drumul national si dispune de parcare, care costa 10 RON pe zi. Alternativa ar fi sa iti lasi masina parcata de o parte sau de alta a drumului... eu am preferat varianta cu banii, macar teoretic e mai sigura. Vestea buna este ca de cand s-a dat in functiune teleski-ul mic si partia de incepatori, teleski-ul, si chiar si partia cea mare s-au degajat considerabil! La capitolul probleme mentionez ca desi exista doua ratracuri, ele sunt plimbate in dorul lelii pe partie si nu au nici un efect, asa ca te cam dai printre talazuri! Ar fi mai bine daca seara ar nivela calumea ...
Un alt aspect important este ca drumurile de acces in statiune sunt curatate si date cu nisip si sare! Puteti deci urca fara probleme! Evident ca ar fi bine sa aveti cauciucuri de iarna si chiar si lanturi, pentru ca la munte vremea e foarte capricioasa!
Dar ce vroiam in realitate sa consemnez, este aparitia unei noi oportunitati de cazare la Arieseni! Este vorba de Sarra Vank, situata in Arieseni, chiar langa sora ei Vila Vank. Distanta pana la partie este de 6 km, dar aia sunt facuti pe drum national, deci nu e o problema. Pot sa va spun ca mancarea acolo este excelenta, ca si conditiile de cazare de altfel! Dar ca sa nu ziceti ca sunt subiectiv, va arat niste poze, si va lamuriti voi singuri!
In final, o urare de bine: La Multi Ani tuturor!
Partia Slalom - Straja
Din pacate, in ultimii 4 ani, in care am fost de fiecare data in februarie, niciodata partia asta nu a fost amenajata. Daca o prinzi dupa o ninsoare proaspata, powder-ul e mai mult decat superb, dar daca ai ghinionul si nu a "dat" in ultima vreme, ai de ales intre gheata si talazuri, formate stim noi cum. Nu-i prea convenabil nu ? Combinatia asta duce cu lejeritate la coaste sau membre rupte, chiar si pentru cei care se pricep! Beware!
Oare nu poate urca ratrac-ul pe ea? Nu vad alt motiv pentru care nu s-ar obosi nimeni sa aseze zapada la loc...
Pentru neinitiati, sa va spun cum ajungeti la Slalom. Urcati pe 5 sau pe 2 pana pe varful Mutu. De acolo coborati putin, vreo 200 de metri, pe partia 5, si cam la jumatatea distantei intre cele doua teleski-uri o sa inceapa minunatia asta de panta ;)! Dupa ce ati coborat, mergeti inspre dreapta pe drumul de la baza si veti ajunge la teleski-ul 2.
Atentie, nu e pentru incepatori! Sa nu ziceti ca nu v-am zis! Nu vreau sa fiu invinuit de accidentari :)!
Un pic de Woodoo la incheiere! Haideti cu mine, toata lumea manutele suuuus: VREM ZAPADA!, VREM ZAPADA, VREM ZAPADA!
Muntele Mic – preturi si starea partiilor
Am urcat ieri, 14 Decembrie, pe Muntele Mic, inarmati cu schiuri.
Instalatiile functioneaza si se poate schia, dar trebuiesc alese cu grija traseele pe partie pentru ca sunt multe portiuni cu pamant si/sau bolovani descoperiti.
Un drum cu telescaunul, dus-intors, costa 40 de RON. O urcare pe partia de la Hotel Felix 3 lei, iar un bilet pe partia de incepatori 2.5 lei. Deci ca anul trecut.
Din pacate, daca nu mai ninge cat de curand, in maxim o saptamana se va inchide “pravalia” acolo…
Poze o sa gasiti putin mai incolo aici.
Debrecen Forum
Daca tot am mers acasa la Oradea, si tot n-aveam ce face, am zis sa dam o fuga pana la “vecini”, sa vedem si noi care-i treaba cu mall-ul cel nou, Debrecen Forum.
Mai intai, putina geografie. Debrecen e al doilea oras ca marime al Ungariei, cu o populatie de aproximativ 200.000 de oameni, daca am retinut bine. De la Oradea, sunt cam 70 de km. Nu-i greu de ajuns, mergi ca tancul rusesc, drept inainte, pana ajungi la un sens girator mare, in Berettyoujfalu, unde faci dreapta. Da’ nu va faceti griji, ca sunt indicatoare din 2 in 2 metri, ca pentru aia “slabi de inger”.
Ca aspect, blocurile vechi din centru iti dau impresia ca esti tot in Romania. Iti trece repede insa daca te uiti in jur. Ordine si curatenie, si verdele ala specific al lor, si iarba teribil de tunsa si drumurile, o drumurile alea fara urma de groapa! Deci absolut la fel ca la Gyula sau Szeged!
Despre Debrecen Forum… Cred ca nu v-ati asteptat sa descriu toate magazinele :P! Va spun insa ca sunt o gramada de reprezentante ale unor marci renumite, care la noi inca nu au ajuns. Reduceri momentan nu sunt, nu din alea serioase, sau nu le-am vazut eu. Ideea e ca acum puteti merge mai mult intr-o vizita decat in scopul declarat de a vandaliza contul de pe card. Desigur, daca pielea voastra nu suporta decat bluzite de la Zara sa zicem, atunci da, motivatia e suficienta!
Foarte important, e mult mai bine sa platiti cu cardul ala neaos romanesc, decat sa schimbati forinti. Asta, bine inteles, daca aveti card cu ajutorul caruia se pot efectua plati international. Sa va explic si de ce, nu? Pai o data, niciodata nu stii cati bani sa schimbi. In al doilea rand, cand cumperi forinti, cumperi peste cursul oficial, deci pierzi, iar cand te intorci in tara, nu mai ai ce sa faci cu forintii si te duci sa ii vinzi, ii dai sub cursul oficial, deci din nou pierzi! In tot acest timp, la plata cu cardul, din cont ti se extrage echivalentul in lei al sumei platite, dar calculat la cursul oficial de referinta! Convenabil, zic eu.
Pe post de sfat util, ar fi bine sa nu schimbati bani la casa de schimb din interiorul mall-ului. E cam nasol cursul…
Cat despre limba, sa nu va faceti griji ca nu va descurcati, e plin de romani! Sigur gasiti pe cineva care va poate ajuta!
Ah, si inca o chestie faina: in afara de spatiul unde se poate manca, n-am vazut nici urma de cafenea in mall. De unde trag concluzia ca ungurii nu considera mersul la mall o esplanada si nici ultima fita! Ei pur si simplu merg acolo la cumparaturi.
La Arieseni se schiaza foarte bine!
Dar cel mai bine din tara se schiaza la Cavnic, in Maramures, si la Arieseni, in judetul Alba! Acum 5 minute am vorbit cu o prietena de-a mea din Arieseni, proprietara de pensiune. Ningea si mi-a zis ca zapada are 1 metru. Treaba e clara, pana la primavara, in Muntii Apuseni e rost de schiat!
Daca v-ati speriat de stirea de saptamana trecuta cu localitatile din Apuseni ramase fara curent si va ganditi ca poate nu merge teleski-ul, sa stiti ca nu e cazul! Intr-adevar, au fost probleme cu reteaua electrica din judetul Alba, dar proprietarii instalatiei de la Vartop au legat urgent teleski-ul la reteaua judetului Bihor, si s-a schiat bine mersi!
Si inca o veste faina, se pare ca la Garda, Prigoana v-a deschide o noua partie de ski!
Saptamana viitoare ne vedem la Vartop!
Se schiaza la Muntele Mic
Cine nu stie de Muntele Mic, poate sa citeasca parerea mea obiectiva aici!
La Cavnic a nins, dar inca nu se poate schia
Hurray!!!
Abia astept al doilea meu Revelion la Cavnic!
UPDATE: Se schiaza de numa numa, dupa ce a nins toata noaptea :)! Vedeti aici!
Cea mai buna locatie de ski in Austria?
Romanii in general merg ori la Soelden ori la Kitzbuhel. Cel putin asa mi-am dat eu seama, dar nu detin adevarul absolut :). Astea doua sunt mari si late si le cunoaste toata lumea. Eu am mai auzit si de Bad Gastein, unde e mai pentru oameni linistit asa, cu copii mici etc.
Putina lume stie insa ca cea mai mare zona de schi din Austria este Zillertal Arena. Personal nu am fost, dar din auzite de la colegi de munca si cunoscuti este de departe cea mai faina zona. Si cand zic zona, trebuie sa intelegeti mai multi munti cu mai multe domenii schiabile, un ghetar, Mayrhofen ( s-ar putea sa mai fie si altul in apropiere dar eu asta l-am retinut de pe harta) , si nenumarate satuce asezate intr-o vale. unde gasesti cazare la preturi mai mult decat rezonabile, adica undeva intre 20 si 30 de euro pe zi!
Prin ianuarie sau februarie ma incumet si eu, si promit ca va voi descrie atunci mai in detaliu care-i treaba cu acest Zillertal.
Revelion la Cavnic in Maramures
Nu v-am zis insa ca este o alegere excelenta pentru Revelion! Noi acolo mergem anul asta, ca si anu' trecut de altfel!
Cavnic-ul este o statiune mai noua, in spirit ardelenesc, asezat, asa cum ne place noua astora, de dincolo de Carpati. Morosenii sunt oameni strasnici, cinstiti, dintr-o bucata, si putin mai reticenti, dar daca le-ai intrat in suflet iti cauta si-n coarne! De ce zic asta? Pai pentru ca anul trecut am primit ciorba de burta calda la ora 9 seara in data de 1 ianuarie, cand toata lumea doarme! Pentru ca omul nu a zis nici mac, timp de 5 zile, la tot taraboiul nostru, desi dormea si el intr-o camera din motelul inchiriat de noi. Pentru ca nu ii pornea calculatorul din cauza sursei, si cand i-am aratat ce sa faca a aparut cu niste beri dupa el! Pentru ca si-a pus casa la dispozitie ca nu incapeam toti. Pentru ca meniul pentru noaptea de Revelion este dupa cum doreste turistul! Pentru ca ne-a rezolvat transport la partie ( sunt 10 km totusi )... si asa mai departe. Te simti mai degraba musafir decat turist!
Inca o chestie, oamenii nu sunt hapsani, nu e ca pe Valea Prahovei! Cu 10 milioane ai rezolvat cazarea ( camere de 2 paturi cu baie proprie etc. ) si pensiune completa, timp de 5 zile, de Anul nou! Eu zic ca e cel putin rezonabil!
La asta se mai adauga schiatul, dar daca spun ca o cartela cu 30 de coborari costa 60 de RON...cred ca am lamurit problema "costului"!
Puteti sa va uitati peste niste oferte de care stiu eu, dar mai sunt si altele.
Oricum, eu recomand Cavnic-ul cu toata sinceritatea!
Cat costa cazarea la Straja
In concluzie, cam intr-o suta de lei pe zi va incadrati cu masa si casa in conditii mai mult decat decente, iar schiatul variaza in functie de talent, energie etc.
Pot totusi sa va spun ca sezonul trecut, un bilet pentru partiile Comexim, adica alea faine ;), costa 3 lei, si nu se puteau face abonamente decat pentru tot sezonul ( erau undeva la 600 de RON ). Anul asta au introdus in sfarsit cartele magnetice, si cu ocazia asta speram ca si un nou sistem de tarifare :).
Revenind la cazare, mai sunt si alte oferte decat cele doua prezentate de mine, poate mult mai ieftine, dintre care unele sunt foarte bune, iar altele mai putin bune. Asta depinde de noroc si de dorinta voastra in a va baza pe el :).
Eu unul intotdeauna am sa prefer varianta putin mai scumpa, dar mai sigura, ca doar ma duc sa ma relaxez si sa ma simt bine, dar fiecare are gusturile si preferintele sale.
La cat mai multa zapada ;)!
Revelion la Hajduszoboszlo in Ungaria
Cum ajungeti v-am explicat deja.
Revelion la Budapesta
Ce puteti face la Budapesta v-am spus deja. In mod sigur se pot face infinit mai multe chestii decat la Bucuresti! Oferte pe la agentii sunt cate vreti, dar eu vreau sa va recomand una. E vorba de o agentie din Cluj, Nikytour pe numele ei.
Ce o deosebeste pe asta de sutele de agentii care ofera acelasi lucru? Sa va zic niste detalii interesante. Agentia asta are o firma partener, Huben, care cu asta se ocupa, transportul de persoane, cu autocare/dubite proprii, spre si dinspre Budapesta. In afara de asta, patronii si angajatii sunt unguri, asa ca puteti miza pe faptul ca seriozitatea are toate sansele sa fie mai mare decat la omologii de etnie romana :).
In plus, eu am fost cu ei la Paralia Katerini, in Grecia, si am fost foarte multumit.
Cazare la Arieseni - Muntii Apuseni
Oferte de cazare la Arieseni sunt nenumarate, si dintre cele mai bune, si mai slabute. Eu va recomand cu caldura Vilavank! Pe incercate! Camerele sunt spatioase, curate, au baie si este si apa calda curenta asa ca nu exista riscul sa ramaneti nedusati dupa o zi de "tras" la partie! Ce e iarasi bine e ca la parterul vilei este restaurant si mancarea e buna. Preturile sunt si ele bune, tinand cont de "standardele" de la Arieseni, care sunt cam elitiste daca ma intrebati pe mine.
Partea mai putin placuta cu Vilavank e ca sunt 12 km pana la partie, dar oricum nu ai cum sa mergi la Arieseni pe cont propriu fara masina.

Cartele reincarcabile la Straja
Weekend la Oroshaza - cazare si strand

Strandul sau mai bine zis complexul de bazine este asemanator celui de la Gyula, avand atat bazine in exterior cat si in interior. Pretul de intrare este de 2500 de foriniti incluzand Aqua Park. Exista bazine pentru toata lumea, incepand cu cel olimpic pentru inotatori, bazine cu apa termala cu o temperatura intre 26-32 grade cu diferite tipuri de masaje sau valuri si bazine cu apa termala cu temperatura mai ridicata, dar care nu ne-au prea incantat pentru ca apa pe langa ca are o culoare mai maronie, este destul de murdara, iar media de varsta este cam peste 60 de ani. Deliciul distractiei a fost dat de toboganele cu apa...Se poate manca in interiorul strandului, desi mancarea putem spune ca a fost mult mai buna la Gyula.
Oraselul nu l-am vizitat, deci n-as putea sa spun cum arata centrul, in schimb pot sa spun ca au o gramada de supermarketuri de unde ne-am si luat de mancare pentru acolo: Lidl, Penny Market, Tesco etc.
Asa ca o concluzie, nu pot sa zic ca mi-a placut mai mult ca la Gyula....dar nici mai putin...Asteptam un weekend la Hajduszoboszlo, pentru ca am auzit de bine. Oricum ideea e ca in Ungaria cam peste tot unde au mai multe bazine stiu sa atraga turistii, iar localnicii sunt gata sa-si inchirieze casa...
Idei de Revelion
- Cavnic - jud. Maramures
- Arieseni - jud. Alba, Muntii Apuseni
Oferte de cazare pentru Cavnic sau Arieseni sunt cu nemiluita, trebuie doar sa cautati pe net.
Weekend la Budapesta
Distanta de la Timisoara pana la Budapesta este de aproximativ 300km pe ruta Timisoara-Cenad-Szeged-Budapesta, din care 174 km se fac pe autostrada M5 (Szeged-Budapesta). Pentru a putea circula pe autostrada este nevoie de vigneta (Matrica), care se cumpara la intrarea in tara sau la benzinarii si costa 9 euro pe 4 zile.
Pentru a circula cu masina in Budapesta este nevoie de GPS pentru ca e destul de aglomerat (si ma refer la weekend) si incurcat. Cateva reguli importante pentru soferi care le-am primit si noi de la un locuitor este ca in Budapesta in nici o intersectie mare nu se poate face stanga, ca au introdus amenzi foarte mari pentru viteza si ca se aplica intotdeauna prioritatea de dreapta pentru ca nu exista drum principal si drum secundar, cu exceptie bulevardele principale unde exista semne de circulatie. Cea mai buna solutie e sa lasi masina intr-o parcare (sambata si duminica nu se platesc) si sa iei metroul. In Budapesta exista 3 linii de metrou (M1, M2, M3), o linie in constructie(M4) si una in proiect(M5) si o gramada de mijloace de transpot in comun. Pretul unei calatorii este 270 forinti, iar daca circulati mult cu mijloacele de transport se pot cumpara abonamente de o zi, valabile pe orice mijloc de transport si care costa 1550 forinti. Este foarte folositor sa cereti cand va procurati biletele sau abonamentele o harta a metroului.

La tot pasul in oras exista autobuze double-decker special concepute pentru a oferi un sightseeing tour al orasului timp de cateva ore cu ghid tradus in 16 limbi, tur ce costa 4000 de forinti. La fel exista posibilitatea de croaziere pe Dunare, fie pana la insula Margareta, fie un tur de o ora.
Pentru cumparaturi si mancare se poate merge la unul dintre mall-urile din centru - West End - imens si unde statia de metrou (Nyugatti) este exact la intrarea in mall de la subsol. Fiind sezonul reducerilor ne-am cascat si noi putin prin magazine, dar cum nu asta era scopul vizitei la Budapesta, plimbarea prin magazine nu a durat prea mult. Preturi la fel ca si la noi. In schimb am mancat la mall. Exista o varietate mare de restaurante, de la chinezesc pana la McDonald's, iar mancarea este foarte ieftina. Si pot sa va zic ca am gasit inclusiv sarmale si galuste cu prune.
Doua zile sunt putine pentru cate iti ofera Budapesta, dar suficiente ca sa ti se deschida apetitul si sa vrei sa te intorci. Am sa revin cu mai multe poze....
Cazare Budapesta
Mai jos adresa site-ului in cazul in care vreti sa va rezervati cazare la Budapesta....
Cazare Budapesta
Cumparaturi la Szeged
Cateva poze....



Geoagiu-Bai, judetul Hunedoara

Geoagiu-Bai este o statiune balneoclimaterica din judetul Hunedoara, aflata la 48 km de Deva. Pe langa strandurile din cadrul Complexului Baile Daco-Romane, de curand s-a deschis si un centru Wellness-Spa foarte modern in cadrul Complexului Hotelier Germisara. Centrul Spa este de genul celui de la Gyula, cu bazine cu hidrojet pentru masaj. Exista doua bazine, dintre care unul este cu apa termala pentru tratament, sauna, masaj si diverse tratamente pentru diferite afectiuni.


Excursii optionale din Insula KRK
- Venetia- fiind la granita cu Italia, excursia la Venetia a devenit un fel de obisnuinta pentru cei care merg in Croatia. Este o excursie de o zi, iar drumul este parcurs cu autocarul dar si cu vaporul. Plecarea se face la ora 3 dimineata. In Venetia se viziteaza piata San Marco, canalele, podurile, cam toate punctele importante. Pentru aceasta excursie aveti nevoie de acte (buletin sau pasaport) pentru trecerea frontierei.




- Turul insulei Krk - cea mai mare insula din marea Adriatica ce se uneste cu continentul printr-un pod. Vizita incepe in Punat, unde se va lua vaporul cu care se va face turul insulei. Se va vizita insulita Kosljun, orasul Krk si oraselul Vrbnik, unde se va degusta vin intr-o pivnita autentica.
In cazul in care ati ajuns in Baska si doriti sa mergeti intr-o croaziera, exista doua vapoare cu care se face turul insulei Rab, aflata in partea de sud a insulei Krk. Aceasta excursie nu este oferita de vreo agentie de turism. Pe faleza exista numeroase puncte de unde se pot procura biletele. Croaziera incepe la 9 dimineata, cu un mic-dejun pe vas (sandwich). Se pleaca din Baska catre insula Rab, cu prima oprire orasul Rab, care este absolul superb. Cetati si turnuri vechi, in contrast cu miile de ambarcatiuni care mai de care din port. Aici se viziteaza orasul cu un ghid, iar mai apoi se ia pranzul la un restaurant (inclus in pret). Pranzul este de fapt un bufet suedez, cu tot felul de specialitati, de la fructe de mare, peste la tot felul de prajituri. Apoi se urca din nou pe vapor pana la urmatorul popas, fiordul Zavratnica. Practic aici, se intra cu vaporul intr-o portiune inconjurata de munte, unde marea si-a facut loc. Un peisaj impresionant, care pentru un moment te face sa te gandesti daca apa in care faci baie este marea sau un lac de munte. Aici se poate vedea si un vas de lupta scufundat. Dupa cateva ore petrecute la plaja si la baie in fiordul Zavratnica, se pleaca din nou cu vaporul, catre destinatia finala, Baska.



Asigurari medicale la iesirea din tara
Daca aveti de gand sa calatoriti in UE, atunci, in mod teoretic ( si logic de asemenea ) nu aveti nevoie de asigurare medicala, si nici de prostia aia eliberata de CAS pentru 2 lei. Doar suntem cetateni europeni nu? Vezi de treaba, orice agentie de turism de bun simt iti va recomanda sa iti faci o asigurare medicala privata, la o companie care se ocupa cu asa ceva. Eu am ales, la instructiunile unei prietene care are agentie de turism, BT Asigurari. Probleme nu am avut asa ca nu pot sa imi fac o impresie personala, pot doar sa presupun ca amicii in cunostiinta de cauza te sfatuiesc corect.
Daca circuli in afara spatiului UE, atunci este obligatoriu sa ai asigurare medicala privata! Scurt si la obiect!
Evident ca de cate ori am fost plecati, nu ne-a intrebat nimeni de ele, dar daca se intampla ceva nasol si nu ai, atunci iti va parea rau de tot!
Pe post de scurte completari: in drumul nostru spre vacanta in Croatia singurele chestii pe care a trebuit sa le prezentam au fost pasapoartele si cartea verde, si parca sarbii s-au uitat si la talon, daca tot li l-am intins, ca eu tin cartea verde langa el...
Croatia - Insula Krk - Baska

Distanta pana la iesirea din tara este scurta, aproximativ 60 km. Aveam ceva emotii pentru traseul pe la sarbi, pentru ca multa lume spune ca ar fi nesigur. Fals!! Nu e nici o problema sa mergi prin Serbia cu masina, chiar e o placere avand in vedere ce drumuri si ce autostrada au. Pana la Pancevo este drum normal cu 2 benzi, dar ireprosabil. Gropile practic sunt inexistente. De la Pancevo incepe un drum pe 4 benzi pana la Belgrad, dupa care se intra pe autostrada pana la intrarea in Croatia. Belgradul se traverseaza foarte usor, nu e deloc aglomerat (ce-i drept era sambata) pentru ca au toate, dar absolut toate semafoarele sincronizate. In mometul in care esti pe verde, mergi doar pe verde.
La iesirea din Belgrad se intra pe autostrada si de aici incolo lucrurile devin foarte simple, pentru ca se continua pe autostrada pana aproape de destinatie. Autostrazile se platesc si nu e nevoie de moneda locala, pentru ca se pot plati si in euro. La fel si benzina. Ce-i drept am facut plinul si la dus si la intors doar la croati, care au fost fair la paritatea kuna-euro. Un plin de vreo 40 si ceva de litri ne-a costat in jur de 50 de euro. Autostrada am platit-o diferit la dus fata de intors, n-as putea spune de ce - Serbia 7 euro dus, 8 euro intors, Croatia- prima portiune de la granita la Zagreb 20 euro dus, 15 euro intors, iar a doua portiune de la Zagreb pana inainte de podul care uneste continentul de insula la dus 7 euro, iar la intors 8 euro. La Zagreb doar se trece pe langa oras, deci nu sunt probleme cu aglomeratia. Cum am spus autostrada tine pana aproape de trecerea podului catre insula Krk (4.75 euro trecerea pe pod), de unde incepe o portiune de serpentine de iti taie rasuflarea cand te uiti in jos, mai ales ca au omis sa puna parapeti la sosea.
La vama nu am stat aproape deloc, iar faptul ca eram romani se pare ca a fost un avantaj, pentru ca de multe ori se uitau doar la numarul de la masina si ne faceau semn sa trecem. De acte pentru care ne-am stresat inainte de placare nu ne-a intrebat nimeni.
In 10 ore jumatate la dus si ceva mai putin la intors am parcurs distanta de aproximativ 750 km dintre Timisoara si oraselul Baska de pe insula Krk.
Insula se afla in partea de nord-vest a Croatiei, iar oraselul Baska in partea de sud a insulei.




Oamenii sunt foarte primitori si prietenosi, vorbesc destul de bine germana si italiana si o rup si pe engleza dar mai greu. Romanii sunt o specie rara pe acolo, sau cel putin au fost pana acum. Dupa cum ne spuneau, incep sa vina din ce in ce mai multi. Nemti si italieni sunt din plin pe acolo.
Pentru ca in tara nu am putut schimba bani in moneda lor (kuna), am mers la noi cu euro pe care i-am schimbat acolo. 1euro~7.1 kuna.
Despre excursii si cu mai multe poze revin intr-un post viitor.
Acte necesare pentru iesirea din tara cu masina personala
Vazand ca ne trebuie mai multe acte decat credeam, am vrut sa ne asiguram citind pe site-ul MAE sfaturi pentru calatorie. Acolo alta chestie - pentru Croatia ni se recomanda Permis de conducere international. Asta ce o mai fi? Dupa investigatii am aflat ca se elibereaza de ACR in schimbul unei sume si de fapt este traducerea permisului de conducere in 5 limbi de circulatie internationala. Sa ne mai scuteasca...
O alta problema la care n-am gasit raspuns este daca trebuie cartea de identitate a masinii (nu talonul)...
Si noi care credeam ca ne ajung:
-pasapoarte
-buletine
-permis de conducere
-carte verde(RCA)
-talon
-asigurari medicale
Am uitat ceva?
Sper ca maine sa nu mai alfu ca ne mai trebuie ceva. Oricum n-am gasit nici pe site-ul MAE, nici pe cel al Politiei de Frontiera o lista completa cu actele necesare, sau poate n-am cautat destul. Cat despre imputernicirea aceea n-am gasit nimic oficial. Noroc cu forumurile si cu oamenii umblati care binevoiesc sa lamureasca "incepatorii" ca noi.
O iesire la Valiug
Cateva poze ca sa va faceti o idee....
Cea mai buna ruta pentru Croatia
Problema care a ramas de stabilit, e ruta pana acolo! Ca sa fim siguri ca nu ne pierdem pe te miri unde, ne-am cumparat GPS, da' el saracul nu poate sa ne spuna si prin ce tara sa o luam! Ne-am uitat putin si pe viamichelin, dar tot nu ne-am prea lamurit! Optiunile sunt doua mari si clare!
Ori mergi prin Serbia cu un mic sentiment de nesiguranta care nu stiu exact de ce ma trece, in fond si la urma urmei ( ce-am mai ajuns si noi romanii :), sa ne temem sa umblam pe la altii cand acum cativa ani exact asa era perceputa si Romania... ) .
A doua optiune e prin Ungaria, pe la Szeged - Pecs, si intri direct in Croatia, dar faci o ora in plus sau ceva de genu'.
Autostrazi si la unii si la altii, numai noi nu avem!
Oare ce sa facem? Cred totusi ca vom merge pe la prietenii nostri sarbi, doar n-o fi foc!
Insulele grecesti: Skiathos ( episodul 2 )
Ca sa imi demonstrez laudele, o sa va arat si poze la sfarsit, dar hai mai intai sa va spun cam ce si cam cum.
In primul rand sunt peste 60 de plaje de mici dimensiuni, cu nisip foarte fin si cu apa atat de limpede incat vezi cu usurinta pana la o adancime de 10 metri. Plajele se deschid in golfulete si sunt in buza padurii in marea lor majoritate! Tot pe Skiathos gasiti celebra plaja Koukounaries unde se spune ca nisipul e ca untul de fin, si culmea, chiar este! Atmonsfera si satele de pe insula sunt absolut fantastice, e o tihna si o liniste acolo care nu are cum sa nu te molipseasca! Sa te pierzi pe stradutele inguste si umbroase din sate e ceva incredibil! Daca nu faci asta, ai mers degeaba!
Trecand la chestii mai practice, insula are suprafata mica, deci puteti inchiria o masina, undeva in jur de 70 de euro pe zi maxim, si puteti incerca toate plajele ( alea care nu sunt private si pline de personalitati :) )!
De ajuns se ajunge cu avionul! Inca un fapt interesant: e cea mai ingusta si cred si cea mai mica pista de aterizare din Europa! Atunci cand avioanele intorc in capatul pistei, masinile trebuie sa stea la semafor, caci o aripa ajunge pe o strada circulata!
Daca e vorba de bani...pai depinde de pretentii si de cat sunteti dispusi sa cheltuiti! Dar eu zic ca, undeva la 600 de euro, puteti obtine un sejur de o saptamana la 3 sau 4 stele cu avion inclus. Nu stiu de masa. E destul de piperat ce-i drept, dar asa e pe insule!
Daca tot am amintit de mancare, se poate manca excelent si cu 8 euro , si cu 30, daca tii mortis sa manci caracatita sau mai stiu eu ce!
Nah...sper ca am spus tot ce stiu...acuma sar cu pozele!




Cum se ajunge la Hajduszoboszlo
View Larger Map
Evitati sa mergeti cu masina prin Bulgaria!
In primul rand, politia bulgara este si mai corupta decat a noastra si pe langa asta vaneaza masinile romanesti! Ne vad ca pe un fel de saculeti cu bani, parca l-au prins pe Dumnezeu de picior! Oricate detectoare de radar ati avea si orice ati spune voi, ei tot "va demonstreaza" ca ati incalcat cine stie ce regula si asteapta "peschesul"!
In alta ordine de idei, inainte de Sofia, autostrada trece printr-o vale intre munti. Mie unu, acolo mi-a fost frica sa plec mai departe de 15 metri de autocar ca sa imi intind picioarele! E o bezna totala si o liniste apasatoare, nici tipenie de om...brrr....si daca totusi vezi oameni, s-ar putea sa nu te bucuri! Bulgarii nu sunt o natie prea prietenoasa!
In al 3-lea rand, ar trebui sa fie un semnal de alarma faptul ca pana si autocarele romanesti circula grupate! Daca ti se pare ca al tau e singurul pe drum la un moment dat, poti sa fi sigur ca in urma sau inaintea lui la maxim 5 minute este un altul cu de-ai nostrii. Daca vreodata ati spus ca nu vreti sa mergeti undeva din cauza ca sunt prea multi romani inseamna ca nu ati trecut prin Bulgaria! Nici nu stiti ce bucurie in suflet ai cand ii vezi pe-ai tai!
Oricum asta e ipocrizie! Romanii nu au raie! Eh, asta e o alta discutie...
Grecia e minunata, dar va recomand cu caldura avionul!
Turcia - Antalya



Insulele grecesti: Santorini
Am sa incep cu Santorini, pentru ca imi propun pentru la anul o escapada! Stiu ca Santorini este "perla coroanei"! Grecii o lauda de parca ar fi raiul pe pamant! Am facut putina munca de cercetare si am descoperit niste peisaje incredibile si o atmonsfera specific insulara fantastica! Numai cine a fost pe insulele astea mediteraneene, chiar si doar pentru cateva ore cum am fost eu la Skiathos, poate sa inteleaga despre ce vorbesc cand ma refer la ambianta asta specifica!
Mediterana este de un albastru pur iar plajele sunt mici si tainice! Problema care se lasa intrevazuta e relieful, care e cam stancos, si ca atare, din cate imi dau seama, nici plajele nu prea sunt cu nisip, dar pe de alta parte si in Croatia e la fel si tot e frumos!
Din cate am inteles de la un grec, daca iti cauti cu destula dibacie cazarea pe internet, gasesti de inchiriat vile la un pret foarte rezonabil, respectiv vreo 30 - 35 de euro pe zi, pe persoana ( am uitat sa zic ca insula e foarte scumpa )! Ce-i drept ca n-or fi vilele astea chiar pe plaja, dar daca o sa va uitati la pozele de mai jos si va ganditi ca puteti inchiria o masina foarte usor, parca nu mai conteaza!



PS: Prima poza este de la un hotel de 5 stele, iar piscina in cauza este cotata intre primele 10 din lume!
Unde sa mergi "la iarba verde"?
Pentru asta, sunt dispus chiar sa si platesc sederea, daca domeniul este privat!
Revenind, daca stai pe-aproape de Alba, te poti folosi de sugestia gasita de mine pe un forum de turism, si sa te duci la Pian ( e un satuc in apropiere de resedinta de judet ), unde se pare ca este amenajat si cel mai mare domeniu pentru golf din tara.
Un ultim sfat! Oameni buni, va rog, va implor, lasati IARBA VERDE in urma voastra! Lasati natura sa respire, ca sa ne lase si ea pe noi!


Cu cortul la Surduc


Pana acum am tot vorbit de greci, croati, unguri, Dubai, hoteluri cu nu stiu cate stele si deloc de iesiri in aer liber fara prea multe pretentii. Pentru cei din zona de vest a tarii una din posibilitati, nu si cea mai buna evident, ar fi o iesire cu cortul la Surduc. Surduc este un lac, situat la o mica abatere de la drumul ce leaga Lugojul de Faget, localitati din judetul Timis. Am avut doua experiente la Surduc, una care mi-a placut foarte mult si una care m-a dezamagit putin. Pentru prima iesire am ales un mal al lacului pe care se ajunge din Faget, un loc mai putin populat, cu padure ceea ce este un avantaj ca nu te bate soarele in cap. Din cate am inteles in zona aceea nu se mai poate campa, deoarece sunt pamanturile oamenilor si singura posibilitate ar fi sa-ti montezi cortul intr-un lan de porumb. A doua experienta mai putin placuta a fost pe celalalt mal al lacului, o zona populata pana la saturatie de oameni, practic eram cort in cort. Zona nu are prea multa padure. Si asta nu ar fi fost cel mai mare inconvenient, ci vecinii de cort care timp de 3 zile au ascultat non-stop cd-ul cu manele pregatit de acasa...Mda!! Cam toata zona a fost imprejmuita de proprietarii terenurilor si se plateste taxa de masina si de cort. Apa este foarte buna de baie, singurul dezavanataj ar fi ca pe fundul lacului este mal, care iti da o senzatie mai ciudata. Pentru cei mai curajosi pot chiar traversa lacul, dar are cam aprox 1 km pe latime. In rest distractie cu prietenii, mici, gratare, dusul de dimineata in lac, plaja si soare. Merita sa incercati. Pentru cei care nu prefera cortul sunt si cabanute de inchiriat.
Forum de turism
Grecia - Halkidiki


Hotelul contine in incinta lui, restaurant, pizzerie, bar, piscina si cateva magazine. Dupa sezonul in care am fost, urma sa fie renovat deci trebuie sa fie si mai frumos acum.
Ceea ce mi-a placut in Kalithea si in general Halkidiki este relieful, ce imbina mare cu zona deal si padure. Plaja este cu nisip, iar marea foarte lina cum este de altfel in Grecia. Iar romani nu sunt exagerat de multi ca si in Paralia. In general intalnesti rusi, polonezi si nemti.
Se fac si de aici excursii optionale, iar una dintre ele care merita din plin este croaziera pe mare pana la bratul Sithonia. Am avut ocazia sa facem baie in larg intr-un golfulet, unde marea are multi metrii adancime sub tine si o culoare fantastica si sa vedem delfini, care ne-au insotit vaporasul cateva minute.



Cazare Hajduszoboszlo si Oroshaza
- cazare Oroshaza
- cazare Hajduszoboszlo
Cazare in vile No Name in Croatia
Problema vine abia acum. Am apelat la agentia Peter, recunoscuta in Timisoara ca fiind organizatoare de excursii in Croatia, si ce ne-au putut oferi ei in asa fel incat sa ne convina la toti a fost cazare in vile No Name. Pana aici nu ar fi nici o problema, dar nu inteleg de ce nu ne pot arata niste poze decat cu 7 zile inainte de plecare, atunci cand deja banii i-ai dat si daca te retragi pierzi o parte dintre ei ... ramanand si cu un gust amar in acelasi timp...
In orice caz, am hotarat sa iau problema in propriile maini, si m-am dat putin pe Google! Am descoperit super oferte de cazare, la preturi foarte bune, dupa parerea mea, si bine inteles, ceea ce cautam, poze dom'le!
Asadar, daca va intereseaza, aruncati o privire si apucati-va de trimis mailuri ;)!
Summer Jib - La Balea inca se schiaza
Vorbesc din proprie exeprienta, la Balea se poate schia pana in luna iunie inclusiv! Intr-un an cu temperaturi normale, lacul se dezgheatza numai in luna iulie si incepe procesul invers in august! Cine n-a fost la Balea macar odata in viatza are doar de pierdut! Este o senzatie unica, esti pe acoperisul Romaniei practic, iar posibilitatile de free ride sunt nelimitate! Atentie totusi la avalanse in perioada asta a anului!
Zilele astea se organizeaza chiar si un concurs de snowboard-ing, care se numeste Summer Jib, si care aduna cei mai buni sportivi ai genului intr-un singur loc!
Exista insa si probleme! Cand am fost eu ultima data, nu exista teleski, dar din cate am inteles, a fost montat unul intre timp! De asemenea, accesul sus nu se poate face decat cu telecabina in marea majoritate a anului, deoarece Transfagarasanul este inchis, din motive evidente!
Trebuie mentionat asadar ca Balea Lac nu este un loc pentru schiorii sau boarderii conventionali ci mai degraba pentru cei pasionati si dedicati! Nu va ganditi la o statiune! Nu are nimic de-a face cu asa ceva. Totusi, in mijlocul lacului, pe o oaza de piatra, este inaltat un hotel cochet, pe locul fostei cabane care a ars mai demult, iar pentru doritorii de aventura, de prin luna ianuarie si pana in mai aproximativ, exista un hotel de gheatza!
Va inchipuiti figurile oamenilor cand v-ar vedea carand schiurile sau placa in spate in luna mai?! Unic!

